Angela (links) en Evy zijn de nieuwe jongerenwerkers op het eiland Tholen.
Angela (links) en Evy zijn de nieuwe jongerenwerkers op het eiland Tholen.

Angela en Evy, de nieuwe jongerenwerkers

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - Angela van Oudenaarde (30 jaar) en Evy Janse (25 jaar) zijn de nieuwe jongerenwerkers van de gemeente Tholen. Zij gaan zich inzetten voor de Thoolse jongeren en willen naar eigen zeggen een spin in het web zijn door ook contacten te leggen met ouders en professionals.

Wie zijn jullie?

“Wij zijn Angela en Evy. Angela heeft de opleiding Social Work, maatschappelijk werk en dienstverlening gevolgd. Daarna heeft zij gewerkt binnen de psychiatrie en als cliëntondersteuner/schoolmaatschappelijk werker. Evy heeft de opleiding Pedagogiek afgerond. Zij heeft ervaring in de gehandicaptenzorg in combinatie met thuisbegeleiding.”


Hoe zijn jullie hier terecht gekomen?

“Angela had een tijdelijk contract en verlenging was onzeker vanwege het coronavirus. Zij zag op LinkedIn de vacature van deze functie en heeft direct een filmpje opgenomen om te solliciteren. Evy is recent verhuisd naar West-Brabant en zij was op zoek naar een nieuwe uitdaging dichter bij huis. Ze werd getipt en zij was meteen enthousiast.”


Zijn jullie bekend met het eiland?

“Angela is geboren en getogen in de gemeente Tholen. Ze is geboren in Sint-Annaland, heeft zes jaar in Sint Philipsland gewoond, maar is inmiddels weer terug op haar eigen stek in Sint-Annaland. Evy is opgegroeid op Noord-Beveland. Tholen was vrij nieuw voor haar, maar van Angela, andere collega’s bij de gemeente, de jongeren zelf en van bijvoorbeeld de wijkagenten krijgt Evy rondleidingen om zo de gemeente Tholen te ontdekken en goed te leren kennen.”


Wat lijkt jullie mooi aan deze uitdaging?

“Wij willen er voor alle Thoolse jongeren zijn, op een laagdrempelige manier, zodat wij voor iedereen bereikbaar zijn. Alle jongeren kunnen en mogen meedoen. Alles is mogelijk: van een praatje, wandeling of (samen met jongeren) activiteiten organiseren. Er wordt gekeken naar wat er al goed gaat; wat zijn de talenten en krachten van de jongeren en hoe kunnen we die inzetten op uitbreiden. Ook vinden wij het afwisselende werk heel erg leuk. Wij hebben één op één contacten met jongeren, maar sluiten ook aan bij groepen en activiteiten. Wij zijn een spin in het web, waarbij veel professionals ons al weten te vinden. Wij kijken ernaar uit om jongeren, hun omgeving en professionals te ontmoeten.”


Wat kunnen we van jullie verwachten?

In deze eerste periode willen wij ons voorstellen en kennismaken met de jongeren en hun omgeving door langs te gaan in de kernen, activiteiten (van bijvoorbeeld buurtsportcoaches en jeugdhonken) te bezoeken en nauw samen te werken met onder andere de wijkagenten, buurtpedagogen, jongerenwerkers, scholen, verenigingen en zorgloketten. Daarnaast zijn wij actief op Facebook, Instagram en TikTok.”


Hebben jullie speciale ambities?

“Wij zitten vol met leuke ideeën, maar het gaat niet om ons. Het gaat om de jongeren en hun omgeving. In onze ogen is het belangrijk om de jongeren hierbij betrekken en willen wij aansluiten bij hun wensen. Om inzicht te krijgen in de wensen en ideeën, zullen wij via onze social media ‘polls’ online zetten. Op deze manier kunnen de jongeren laten weten wat zij willen en waar hun interesses liggen.” Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief