Privebezit
Privebezit

Arjan en Ilonka zijn ‘Europees Kampioen Vissen’: “We zijn behoorlijk fanatiek”

Door: Jacoline de Boer Algemeen

OUD-VOSSEMEER - Ilonka en Arjan Rijnberg uit Oud-Vossemeer konden zich begin oktober wederom kampioen noemen. Ditmaal sleepte zij de prijs Europees kampioen vissen in de wacht. Zowel Ilonka als Arjan werden beiden individueel kampioen en Arjan won ook nog eens de prijs voor de meest gevangen vissen. Tijdens het kampioenschap wat gehouden werd in Sardinië werd het echtpaar ook Europees kampioen in teamverband. Het team wat bestaat uit Arjan en Ilonka Rijnberg, Miranda Koop en Wilco Keur ving de meeste ‘maatse’ vissen. Miranda Koop sleepte de 2de prijs in de wacht van de dames. Wilco Keur werd 13de in het individuele klassement.

Normaal gesproken reist het stel een aantal dagen eerder af naar het land van de wedstrijd. Nu kozen ze ervoor om er een vakantie aan te plakken. Zo konden ze zich in alle rust voorbereiden op de wedstrijd en de wateren verkennen. Ondanks dat was het toch een zware dobber. De weersomstandigheden waren niet bepaald optimaal en het was dan ook lastig vissen.

Vissen in het donker
Bij verkenning van de wateren overdag zag het stel zoveel vissen dat ze er niet van uit gingen dat het een lastige wedstrijd zou worden. “De vissen die we overdag zagen tijdens het snorkelen, die zagen we dus ‘s nachts niet. Ik denk dat het met de warmte te maken had’”, legt Arjan uit. Ilonka vult aan: “We hebben drie avonden gevist, het waren totaal drie wedstrijden. Iedere dag was anders. Sowieso is het al anders vissen in het donker”. De eerste dag won Ilonka al met de meeste vissen. Ze had zowel de meest gevangen vissen van de dames als de heren. Arjan won de overige dagen met de meeste vissen.

Fanatiek

Waar bij Arjan het vissen met de paplepel is in gegoten begon Ilonka pas op haar 19de met vissen. Tot die tijd deed Ilonka aan judo op hoog niveau. Toen dat vanwege haar werk niet meer lukte ging ze al snel mee met Arjan. “De allereerste keer dat ik meedeed aan de selecties voor wedstrijden in het buitenland, plaatste ik mijzelf voor het wereldkampioenschap. Ik vond het gelijk leuk. Ik ben ook altijd heel fanatiek in alles. Ik doe iets goed of ik doe het niet”, legt Ilonka uit. Arjan vult aan: “Voor mij is het mooi want als je dit spelletje alleen moet doen dan mag je niet ieder weekend weg. We hebben jaren gehad dan was ik gewoon ieder weekend twee dagen weg, lekker vissen”.

Wedstrijden

In de wereld van het vissen schuilen geen geheimen meer voor het echtpaar en zij weten dan ook precies welke hengel en wanneer wat voor soort aas er gebruikt dient te worden. Inmiddels heeft het paar aan honderden wedstrijden in zowel binnen- als buitenland meegedaan en niet onverdienstelijk. Hun prijzenkast puilt inmiddels uit. Volgend jaar zullen zij vanaf 10 mei hun titel in eigen land verdedigen. Het Europees Kampioenschap wordt dan vanaf 10 mei in Noordwijk gehouden. Ver te reizen voor het volgende Europees kampioenschap hoeven ze dan ook niet.[n]Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief