Afbeelding

Op de werkvloer bij Jorny Verkaart: ‘Er heerst hier geen hiërarchie’

Door: Jacoline de Boer Algemeen

Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Jorny Verkaart. 

Hoe kom je bij Van Meer terecht?
Via via ben ik in contact gekomen met Luc (één van de eigenaren). Hij vroeg aan mij of ik wist wat ik wilde worden. Ik was op dat moment pas 14 dus ik had geen flauw idee. Hij zei toen: “Kom in de herfstvakantie eens langs om te kijken of het werken bij Van Meer iets voor je is.”

In welke functie ben je begonnen? 
Ik ben begonnen als junior. Iedere keer als ik vrij was van school dan kwam ik hierheen. Ik hielp de engineers die aan het werk waren en daarbij leerde ik gelijk een hoop praktische dingen. Zo breidde de werkzaamheden zich steeds meer en meer uit.

Welke opleidingen heb je gedaan?
Eerst het Ravelijn in Steenbergen, daarna ben ik een deeltijdopleiding gaan volgen op het GO-college in Oude-Tonge. Ik wilde zo snel mogelijk van de mavo naar het hbo want ik was zo klaar met school. Ik wilde zo min mogelijk naar school en gewoon lekker werken. Ik wist toen al dat ik een toekomst bij Van Meer zag en zij hebben dan ook mijn opleidingen betaald. Van Meer heeft me gestimuleerd om verder te studeren en dit met het werk te combineren. Dat is zwaar, maar zeer uitdagend. Ik heb vervolgens op het GO-college mijn niveau 4 elektrotechniek gehaald. Daarna ben ik een deeltijdopleiding gaan volgen bij Avans Hogeschool, daar ben ik nu nog mee bezig. Nu volg ik Associate Degree engineering met een uitstroomrichting naar elektrotechniek. Als deze is afgerond ga ik nog de opleiding bachelor elektrotechniek volgen.

Maar je had als klein jongetje dus nooit de droom om de elektrotechniek in te gaan?
Nee. Ik wilde eigenlijk de podiumtechniek in gaan. Maar mijn vader zei dat het een onzekere toekomst was. Toen zei Luc:” kom gewoon eens bij ons kijken”. Ja en dat beviel zo goed. Toen ben ik ook blijven plakken. Ik heb dan ook nog nooit een andere baan als deze gehad. Met mijn collega’s hebben wij ook echt een super team en veel zijn van mijn leeftijd. Dat maakt het los van de techniek een leuke werksfeer.

Hoe ziet je werkdag er een beetje uit?
Mijn werkdag is nogal verschillend. Aan het begin van een project ziet een werkdag er heel anders uit als aan het eind van een project. Aan het begin van een project ben ik bezig met een stukje mechanische controle en dat rolt steeds meer uit in een stuk elektrisch. Uiteindelijk ga je dan testen, ja en dat vind ik het leukste. De functionaliteit controleren. Doet het wat het moet doen en hoe werkt het.

Wat houd je functie in?
In de afdeling waar ik werkzaam ben bouwen wij systemen met frequentiesturingen en softstarters voor het aandrijven van elektromotoren. Deze vind je in alle sectoren terug, van de chemische industrie tot in zwembaden en pretparken. Onze systemen worden ook gebruikt op grote schepen die de windmolens op zee plaatsen, maar ook in de nieuwe elektrische waterbussen vind je onze drivesystemen. We starten met een lege kast en deze bouwen we samen met verschillende elektrische componenten en bedraden vervolgens alles uit. Daarin is mijn functie om, samen met het team, ervoor te zorgen dat het gehele systeem goed functioneert en kwalitatief de deur uitgaat. Een project moet ook voldoen aan specifieke normen en kwaliteitseisen. Tijdens het testen is het dan best spannend altijd, dat alles goed gaat.

Je hebt dus een hele verantwoordelijke functie terwijl je pas 21 bent.
Ja dat is denk ik omdat ik hier al zo jong begonnen ben met werken en ik was altijd heel geïnteresseerd in alles waar ik mee werkte. Ik denk dat als je ergens echt in geïnteresseerd bent, dan leer je ook sneller.

Welke eigenschappen moet je hebben voor een functie als deze?
Je moet leergierig zijn en zin hebben om samen in team te werken. Je hebt natuurlijk veel contact met collega’s en ook met de klanten. Net zoals als elke andere functie moet je echt enthousiast zijn, je moet het leuk vinden en sociaal zijn.

Je werkt dus al sinds je 15de bij hetzelfde bedrijf. Verveelt het nog niet?
Nee, zeker niet! Ik heb leuke collega’s en we maken vaak plezier. Maar, als het serieus moet zijn, wordt er echt wel serieus gewerkt. Het is een goede balans. Er heerst ook geen hiërarchie. Je kan bij iedereen binnenstappen en er heerst ook echt het gevoel dat je het met z’n allen doet.

Wat is nu echt het leukste van je werk?
Het testen, kijken of iets het doet maar ook hoe die het doet. En of het daadwerkelijk werkt en als het niet werkt, waarom werkt het dan niet. Dus je bent echt bezig met een stukje verdieping in de techniek.

Ambities voor de toekomst?
Ik heb heel veel ambities al weet ik vandaag nog niet waarnaartoe. Ik wil mijzelf op technisch vlak blijven ontwikkelen en het is fijn te weten dat Van Meer verschillende functies heeft waar je naar kan doorgroeien. Ze geven mij hier ook alle gelegenheid om die ontwikkeling door te maken en ik zie voor mijzelf dan ook zeker een toekomst bij Van Meer.

Naam:
Jorny Verkaart
Leeftijd:
21 jaar
Woonplaats:
Halsteren
Werkt bij:
Van Meer
Functie:
Drives Quality Control
inspector
Werkzaam sinds:
2016
Opleiding:
mavo, niveau 4
elektrotechniek
Hobby’s:
vissen, gamen, sporten, fietsen en fitnessBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief