De Stille tocht is vertrokken vanaf dorpshuis De Stove richting de Hervomde Kerk
De Stille tocht is vertrokken vanaf dorpshuis De Stove richting de Hervomde Kerk Foto: Screenshot Omroep Tholen

Watersnoodrampherdenking Stavenisse van start: stille tocht naar Hervormde Kerk

Door: Bregje Kop Algemeen

STAVENISSE - De herdenkingsbijeenkomst van de Watersnoodramp in Stavenisse is zojuist van start gegaan. Tientallen mensen vertrokken in een stille tocht vanaf dorpshuis De Stove richting de Hervormde Kerk. 

Om 10.30 uur gaat de programmering daar van start. Tijdens dit programma zal Adriaan Hoek op het orgel spelen. Burgemeester Marleen Sijbers houdt een toespraak. Ook zal de heer Koos Hage, een overlevende van de Watersnoodramp, een toespraak geven. Veerle Roozemond draagt een gedicht. Ook zal er een meditatief moment plaatsvinden geleid doords. Han van Popering. Om 11.55 uur eindigt de herdenking in Stavenisse. Om 12.00 uur vindt nog een kranslegging plaats bij het plaquette bij de kerk.

Vandaag is het 70 jaar geleden dat Nederland, en de gemeente Tholen, getroffen werden door de Watersnoodramp. In de gemeente waren ten tijde van de ramp veel slachtoffers te betreuren. In Stavenisse vielen de meeste slachtoffers, namelijk 153. Ook in Sint Philipsland lieten 9 mensen het leven. Daarnaast was er veel materiële en immateriële schade.

Vanmiddag vindt er ook een herdenkingsbijeenkomst plaats in Sint Philipsland.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief