Afbeelding
Foto: Jacoline de Boer

Aan de keukentafel bij Daan Adriaansen: ‘ICT was altijd mijn hoofdkey’

Door: Jacoline de Boer Algemeen

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Daan Adriaansen. 

Daan, de meeste ICT’ers zijn toch wel een beetje nerds. Ben jij dat ook?

“Nee en ik denk dat dat een beetje onze kracht is. We werken alleen maar met mensen die extreem sociaal vaardig zijn. Ik krijg wel vaak de vraag inderdaad van mensen, huh zit jij in de ICT, maar wat doe je dan.”

Ben je dan nooit zo een ‘computernerd’ geweest?

“Nee, nooit al heb ik wel vanaf jongs af aan dingen met knopjes heel interessant gevonden. Mijn moeder was mij vroeger regelmatig kwijt, stond ik weer op de knopjes van een lift te drukken. Toen ik twaalf was moest ik een bijbaantje gaan zoeken. Een krantenwijk volgde. Ik was altijd wel handig met een computer en toen ik 13 was stak ik dan ook stiekem flyers tussen de kranten die ik moest bezorgen. Op die flyers maakte ik reclame voor Daan Computerservice. Er volgde al snel wat opdrachten van particulieren.”

Je stond al op jonge leeftijd ingeschreven bij de KvK?

“Op een dag kreeg ik de vraag van de eigenaar van ’t Spuihuis of ik hun printer en wifi na kon kijken, ik moest alleen wel een ‘officiële’ rekening sturen. Bij thuiskomst vroeg ik, hoe ik een rekening kon sturen. Ik moest mij toen in laten schrijven bij de KvK. Online kon je nog een afspraak maken zonder dat je al te veel gegevens moest invullen. Toen ik bij de KvK aankwam lachte ze mij nog net niet uit. Ik was toen 14 jaar.

Thuis had ik een deal gemaakt dat ik het mocht doen maar dat ik wel alles rondom het ondernemen zelf moest regelen. Het scheelde wel dat ik in een ondernemersgezin ben opgegroeid. De volgende stap was een bankrekening openen maar ook hier keken ze nogal vreemd op van mijn leeftijd. Ik was op dat moment de jongste van Nederland die een zakelijke rekening opende.”

Maar hoe deed je dat dan? Je was leerplichtig nog en had je eigen bedrijf.

“Dat is niet altijd even makkelijk geweest. Ik moest natuurlijk gewoon naar school en op een gegeven moment kwam er zoveel vraag binnen bij Daan Computerservice dat ik fulltime met school bezig was en daarbij ook nog eens fulltime met mijn onderneming.

Ik heb na mijn mbo-opleiding ook echt getwijfeld of ik door wilde studeren. Ik had geluk dat ik in het laatste jaar van het hbo kon regelen dat ik in deeltijd kon afstuderen. Maar toen kwam Corona en kon ik niet meer afstuderen. Toen ben ik echt volle bak de zaak ingegaan.”

En toen nam je op je 20ste ook al gelijk iemand in dienst.

“In 2016 kreeg ik steeds meer verzoeken van klanten om ook websites te bouwen. Deze verzoeken had ik al een aantal keer afgewezen maar toen nam ik er één aan en dat viel erg tegen. Ik was er al een hele middag mee bezig maar ik kreeg niks op papier. ’s Avonds ben ik toen nog even in de stad ingegaan, zwaar chagrijnig. Ik raakte in gesprek met vrienden over mijn probleem.

Toevallig zat Luc daar en die zei dat hij een website kon bouwen. Op de achterkant van een bierviltje hebben wij samen een eerste schets gemaakt. We hadden gelijk een klik. Met de komst van Luc kon ik dus ook andere projecten aannemen en dat liep vanaf dag 1 geweldig. We hadden gelijk voor twee maanden werk en dat is nooit meer gestopt. Sinds vorig jaar september is ons team nog verder uitgebreid met de komst van Robert.”

Heb je ook moeilijke tijden gekend?

“We hadden het niet verwacht maar tijdens de Corona viel er ineens voor drie maanden aan projecten uit. Wij hebben heel veel horecaondernemers als klant en die hielden in eerste instantie de hand op de knip, wat natuurlijk heel logisch was. Het was toen rustig dus ik dacht, dan studeer ik mooi af maar dat mocht toen ook niet. Uiteindelijk ben ik toen met twee compagnons iets totaal anders begonnen.

We hebben een online platform gemaakt waarbij mensen lokale producten konden bestellen bij de bakker, de slager etc. en deze werden dan in één box bij de mensen thuis afgeleverd. ICT was altijd mijn hoofdkey maar nu kwam er tijd vrij voor iets anders. Ik was op een gegeven moment een bedrijf aan het starten, een bedrijf aan het runnen en was ik aan het afstuderen. Het was veel tegelijk maar ontzettend leuk om te doen.”

Het ondernemen, hoe vind je dat?

“Ik heb nog geen dag in mijn leven gehad dat ik het niet naar mijn zin heb gehad. Ik zie iedere maand wel op tegen de btw-aangifte, dat ik weer alles moet controleren. Ik vind de administratie overigens niet erg, het hoort erbij. Alles is bij ons geautomatiseerd dus dat is wel makkelijk. En hoe mooi is het dat iemand in de ellende zit en jij diegene kan helpen. Ik heb een enorme drive voor de ICT, hoe mooi is het dan dat je daar zelf in kan ondernemen.”

Je hebt ook aardig wat lef nodig om te ondernemen.

“Ja maar wat is nu het allerergst wat er kan gebeuren? In loondienst kan je ook ziek worden. Zolang je de vraag “kan je het opvangen als het fout gaat?” met ‘ja’ kan beantwoorden is het juist leuk om iets nieuws te proberen. Dat is ook ondernemen. “Ik denk in een oplossingen en overal is er wel een oplossing voor te vinden.”

Met wie zou jij wel eens aan de keukentafel willen zitten?

“Dat is een goede vraag. De koning in IT is toch wel Steve Jobs (oprichter van Apple). Die heeft echt de computer aan de man gekregen. Steve schijnt geen leuke man te zijn geweest maar ik zou toch willen weten wat het proces is geweest om de “nerd” dingen sexy te maken. Hoe hij een grote logge computer compact heeft gemaakt en het design ontzettend verfijnd heeft.”

Naam:
Daan Adriaansen
Woonplaats:
Bergen op zoom
Leeftijd:
27 jaar
Burgerlijke staat:
Samenwonend met Sanne
Eigenaar van:
Daan Computerservice (& TempConnect)
Hobby’s:
“Ik ga in mijn vrije tijd graag op stap met vrienden of met mijn vriendin. Lekker naar de stad. Ik hou echt van het bourgondische leven.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief