Afbeelding
Foto: Karolina Grabowska

Proef met wasbare luiers vanaf morgen van start

Door: Bregje Kop Algemeen

THOLEN - In Tholen en Reimerswaal start vanaf morgen een proef met wasbare luiers. In beide gemeenten begint een groep jonge ouders met het gebruiken van de herbruikbare luiers. Met de proef willen de gemeenten jonge ouders stimuleren de enorme hoeveelheid luierafval te beperken.

Tot een kind zindelijk is, verbruikt een gemiddeld kind ongeveer 5500 wegwerpluiers. “Dit gebruik zorgt voor een enorme hoeveelheid afval (zo’n 10 procent van al het restafval) dat in de verbrandingsoven belandt”, aldus de gemeente Tholen. “Het gebruik van wasbare luiers draagt bij aan de landelijke doelstelling de hoeveelheid restafval per persoon per jaar te verminderen tot 30 kilo in 2025.”

De proef start juist in de Week van het Afval, waarin wordt opgeroepen met z’n allen zo min mogelijk afval weg te gooien.

Duurzaam, schoon en goedkoper alternatief
Wasbare luiers zijn duurzamer dan wegwerpluiers. “De productie daarvan kost veel water, energie en grondstoffen. Hip uitziende broekjes en biologisch afbreekbare inlegvelletjes zijn onderaan de streep goedkoper dan de wegwerpvariant (kosten voor wassen meegenomen) en in veel gevallen beter voor het kind”, aldus de gemeente. “Uiteindelijk is een gezin minimaal 500 euro voordeliger uit met de herbruikbare luiers.”

De proef bestaat uit drie bijeenkomsten en individuele begeleiding. Op 24 mei is de startbijeenkomst, de startpakketten worden uitgedeeld, de Branchevereniging Wasbare Luiers geeft een presentatie en deelnemers gaan de luiers bekijken en bij een paspop proberen. De luiercoaches van de branchevereniging beantwoorden vragen en sturen bij waar nodig.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief