Afbeelding
Foto: Angela van Oudenaarde

Twee dagen lang feest voor 75-jarig jubileum PJZ

Door: Angela van Oudenaarde Algemeen

THOLEN - De Plattelands Jongeren Zeeland (PJZ) vierden afgelopen weekend het 75-jarig bestaan met twee feestavonden in de schuur van de familie Geluk.

Nick Goense is 20 jaar oud en komt uit Anna Jacobapolder. Hij zit sinds vorig jaar in het bestuur van PJZ, samen met Chantal Walhout en Ard van Leijsen. Judith en Mark hebben heel lang in het bestuur gezeten, maar vorig jaar waren ze er dan eindelijk klaar voor om het stokje over te dragen.

Nick is al jaren betrokken bij de PJZ. Hij kwam ermee in aanraking door zijn zus. Ook Ard zijn zussen zaten bij PJZ. “Iedereen kent elkaar daar, het is altijd één gezellige boel. Inmiddels hebben we ongeveer 90 leden”, aldus Nick.

Vorig jaar heeft PJZ lang gezocht naar een alternatieve schuur, toen kwamen ze bij de familie Geluk terecht aan de Annavosdijkseweg in Sint Annaland. “De schuur ligt niet zo centraal, dat was vorig jaar even spannend. Vorig jaar waren we echter compleet uitverkocht, de ligging bleek dus geen enkel probleem te zijn. Ook dit jaar bleek de opkomst weer groot, de meeste bezoekers kwamen van Tholen en Sint Philipsland, een enkeling uit Brabant. Andere jaren lag het bezoekersaantal uit Brabant hoger, maar helaas was dit weekend ook net een jubileum bij de KPJ in Oudenbosch. We kregen dit pas later te horen, dat is jammer maar dat mocht de pret niet drukken.”

Nick en de andere bestuursleden hadden al maanden van voorbereiden achter de rug: “Maanden terug zijn we al begonnen met vergunningen aanvragen en de hele papierwinkel. Er komt ieder jaar veel bij kijken, maar het was weer erg leuk om te doen. Gelukkig kan ik het goed combineren met mijn werk.”


 Angela van Oudenaarde

Jubileum
Speciaal voor het 75-jarige jubileum werd er dit jaar twee dagen lang feestgevierd. De eerste avond kwam ‘Fragment’. “We verwachtten dat hier ander soort publiek op af zou komen; meer oudere en oud-leden. En dat bleek ook”, aldus PJZ. Om half 9 gingen de deuren open en de bezoekers druppelden langzaam binnen. De één kwam op de fiets, een ander had een familielid geregeld die wilde rijden, sommigen hadden zelf een bob geregeld.

Ook bier was er afgelopen weekend in overvloed, dat mag natuurlijk niet ontbreken op een schuurfeest. Of er met bier gegooid mocht worden? “Nee, dat tolereren we niet. Bier gooien betekent exit, de beveiliging houdt dit goed in de gaten. Maar helemaal tegenhouden lukt je nooit.” Het was afgelopen weekend voor bezoekers dan ook aan te raden om oude gympen of schoenen aan te doen. “Soms komen er wel eens bezoekers met nieuwe, witte gympen. Aan het eind van de avond is daar weinig wit meer van over”, zegt Nick lachend.


 Foto: Angela van OudenaardeBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief