Afbeelding
Foto: Mieke van Alphen

De deuren van Mieke’s atelier staan tijdens de Open Atelierroute wagenwijd open

Algemeen

POORTVLIET - In haar atelier in Poortvliet is Mieke van Alphen regelmatig in de weer om de mooiste glascreaties te maken. In haar glasoven versmelt ze het glas tot allerlei prachtige kunstwerken. Tijdens de Open Atelierroute laat ze Tholenaren dan ook graag kennismaken met haar atelier en haar kunst.

Al geruime tijd zit Mieke in het vak. “Ik bedacht me dat mijn eerste opdracht was om de podia tijdens de demonstraties tegen de kruisraketten in Den Haag, in 1983, van een aandachtspunt voor publiek en pers te voorzien”, vertelt ze. Maar ook als kind was Mieke al dol op kunst. “Ik vond het toen heerlijk om van alles uit te proberen, met hout, klei, touw en wol. Lekker knutselen. Op de kunstacademie in Den Haag kwam daar meer structuur in.” In haar atelier in Poortvliet werkt Mieke voornamelijk met glas. “Ik maak gebrandschilderd glas, maar bijvoorbeeld ook glas-in-loodramen. Dit doe ik op bestelling. Maar ik maak ook zogenoemd ‘vrij werk’. Dat kunnen schalen of objecten zijn voor exposities, verkoop of voor een groepsexpositie.” Naast haar werk in het atelier heeft Mieke altijd les gegeven. “Dat was voor mij een goede afwisseling. Ook in mijn atelier geef ik cursussen en workshops.

Om meer bekendheid voor haar atelier én meer aandacht voor kunst te krijgen, doet Mieke mee aan de Open Atelierroute. “Het is een laagdrempelige manier voor mensen om in contact te komen met kunst en kunstenaars.” Volgens Mieke zijn de bezoekers vaak verrast over de mogelijkheden van glas. “Het mooiste commentaar dat ik kreeg was: hier word ik blij van.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief