Badjuf José van Dalen
Badjuf José van Dalen Foto: Starworks Studio

Buitenzwembaden Tholen hebben matige zomer: ‘Maar we zijn toch tevreden’

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - De buitenzwembaden op Tholen beleven een matige zomervakantie. De bovengemiddelde regenval helpt niet aan de bezoekersaantallen. Dat is het risico van het vak, laat badjuffrouw José van Dalen weten. Maar na weken van aanhoudende neerslag is eindelijk het zomerweer in ons land. “Het begint gelukkig heerlijk weer te worden.”

Gemeente Tholen heeft twee openluchtzwembaden: Haestinge in Sint-Maartensdijk en De Spetter in Tholen-stad. José van Dalen is samen met Anja Lindhout een van de hoofdbadmeesters van beide zwembaden, hoewel de meeste mensen hen aanspreken als badjuf.

Het gemeentelijke zwembad in Sint-Maartensdijk opende in april na bijna twee jaar sluiting zijn deuren. Het zwembad is voor ruim 3,6 miljoen euro gerenoveerd. In het eerste zomerseizoen na de opknapbeurt richt Van Dalen zich niet op de bezoekersaantallen. “Dit jaar draait het er vooral om dat mensen blij zijn dat we weer open zijn. In de toekomst willen we nadenken over hoe we onze zwemmers nog meer kunnen voorzien.” 

Natte gymles
De belangrijkste doelgroep van de zwembaden is kinderen. De zwembaden hebben nauwe samenwerkingen met lokale scholen om de betrokkenheid van kinderen te vergroten. Een recent initiatief is de natte gymles. Hierbij krijgen de kinderen van groep 5 en 6 geen gymlessen in de zaal, maar gymnastiekles in het water.

Dit door sportbedrijf de Leertuin geïnitieerde idee blijkt succesvol te zijn. “Sommige kinderen hebben na de natte gymles interesse getoond in reguliere zwemlessen buiten schooltijd. Het zou leuk zijn om in de toekomst meer scholen uit de omgeving bij dit programma te betrekken.”

Hoewel de primaire doelgroep de kinderen zijn, blijft het buitenzwemmen aantrekkelijk voor mensen van alle leeftijden. Van Dalen vindt iets magisch aan zwemmen in de openlucht. “Je hebt te maken met elementen die je in een overdekt zwembad niet hebt, zoals regen en wind. Dat kun je niet vergelijken met een binnenzwembad.”

Zwemvierdaagse
En ondanks de uitdagingen die het regenachtige weer met zich meebrengt, blijven de hoop en positieve verwachtingen hoog. “Dat is het risico van het vak. Regen hoort erbij. Door het slechte weer komen minder bezoekers, maar we zijn blij dat beide zwembaden weer kunnen draaien. De afgelopen twee jaar was zwembad Haestinge namelijk gesloten.”

De zwembaden hebben met het langverwachte zomerweer te maken met een gevarieerd activiteitenprogramma. Van 4 tot 8 september organiseren zowel zwembad Haestinge als De Spetter bijvoorbeeld een zwemvierdaagse. Op het programma staan ook Jeugdland-evenementen. Op deze manier wil Van Dalen optimaal profiteren van de laatste weken van de zomervakantie.

Zomervakantie
Voor de zomermaanden hanteren de zwembaden flexibele openingstijden. “In de zomerperiode zijn we twee uur eerder open, namelijk om 13.00 uur. Als het heel mooi weer is, blijven we ook nog eens extra lang open op vrijdag. Op maandag- en donderdagavond zijn we ook geopend.”

De zomervakantie in Zuid-Nederland eindigt op 27 augustus, maar de openluchtzwembaden op Tholen zijn voor de zwemliefhebbers nog open tot 9 september.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief