Afbeelding
Foto: Pixabay

Politie waarschuwt voor oplichterstruc

Door: Redactie Algemeen

ZEELAND/WEST-BRABANT - “Goedemiddag, u spreekt met Jan de Vries van de politie. Hij belt om u te waarschuwen. Er zijn namelijk inbrekers actief bij u in de buurt. Heeft u geld of sieraden in huis? Hij kan helpen uw waardevolle spullen in veiligheid te brengen.” Dit is iets wat de politie nooit doet! Ten eerste bellen ze mensen niet op over dit soort zaken. Bovendien bieden ze nooit aan te helpen met het veilig bewaren van waardevolle spullen. De politie wil oudere mensen dan ook waarschuwen voor deze oplichterstruc die ze de laatste tijd vaker zien voorkomen.

Ook roept de politie jongere mensen op om met hun ouders, opa’s en oma’s, of andere familieleden en bekenden in gesprek te gaan om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van deze gemene dieventruc. Werkt u in de zorg en heeft u contact met oudere mensen? Ook dan stellen zij het erg op prijs als u deze dievenmethode bespreekt om te voorkomen dat meer mensen het slachtoffer worden.

Wisselend smoesje, zelfde bedoeling: hen bestelen
De laatste tijd zien ze meer van dit soort ‘babbeltrucs’. Het verhaal dat de oplichters ophangen is steeds net een beetje anders, maar komt op hetzelfde neer: ze bellen mensen op en doen zich voor als politiemedewerker. Ze informeren hen bijvoorbeeld over een inbraak of over inbrekers. In nagenoeg alle gevallen willen ze uiteindelijk weten of hun ‘slachtoffer’ geld, goud of sieraden in huis heeft. En natuurlijk wil de zogenaamde behulpzame politieagent dan wel helpen om die kostbaarheden veilig te stellen.Trap hier niet in! De politie belt hen niet op om te vertellen dat er in hun woonomgeving inbrekers actief zijn. Ook neemt de politie geen geld of waardevolle spullen in bewaring. Zij sturen dus nooit een politiemedewerker naar hun huis om zulke spullen op te halen. Schrik niet als degene die hen belt dingen over hen weet, zoals hun adres of hun meisjesnaam. Oplichters en dieven hebben zo hun methodes om deze informatie te achterhalen.

Wat kunt u doen?
Om te voorkomen dat mensen het slachtoffer worden van (babbel)trucs als deze, kunnen ze het waarschuwingsbericht delen. Krijgen ze een oplichter aan de lijn met een soortgelijk verhaal? Hang dan meteen op. Hebben ze niet meteen door dat het om oplichting gaat en wil de beller een afspraak met hen maken om hun kostbaarheden op te halen? Dan moeten ze direct contact opnemen met de politie via 112! Hebben ze de oplichter nog aan de lijn, vraag dan een partner, een huisgenoot of een buur om de politie met een andere telefoon direct te waarschuwen. Oplichters werken zelden alleen. Vaak stuurt degene die hen aan de lijn heeft zijn ‘collega’ naar hen toe om hun spullen op te halen. Slim als ze zijn, geven ze hen een code, of een uniek nummer, dat alleen degene die aan de deur komt weet. Op deze manier proberen ze hun vertrouwen te winnen of schijnveiligheid te creëren. Lukt het hen niet om de politie op tijd te waarschuwen, dan moeten ze zeker niet de deur openen! En ze moeten in geen geval hun spulletjes meegeven!Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief