Een Aziatische hoornaarnest is gevonden in Tholen.
Een Aziatische hoornaarnest is gevonden in Tholen. Foto: Anneke Veronica de Smit-Vermue

Nest van Aziatische hoornaars gevonden in Tholen-Noord

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - In Tholen-Noord is deze week vrijwel zeker een nest van de Aziatische hoornaar ontdekt. Een nest van dit insect kan onderdak geven aan zo’n 1500 hoornaars. De gemeente en de provincie zijn op de hoogte. “Het nest in Tholen bevindt zich hoog in de bomen, wat typerend is voor deze soort”, zegt Theo Zeegers van EIS Kenniscentrum Insecten.

Een oplettende voorbijganger spotte een geelkleurig nest in een boom op de kruising van de Machteld van Gelrestraat en de Burgemeester van der Hoevenstraat. Het nest heeft de grootte van een voetbal. De voorbijganger maakte hier foto’s van en Theo Zeegers van stichting EIS heeft deze beoordeeld. Hij heeft vastgesteld dat het ‘zeer aannemelijk’ is dat het om een nest van de Aziatische hoornaar gaat.

Gevaarlijk insect

De volgende stap ligt nu bij de provincie, legt Zeegers uit. “Het probleem met deze nesten is dat er altijd de kans bestaat dat het van een andere soort is. We moeten hier voorzichtig mee omgaan en de informatie zorgvuldig valideren. Op basis van mijn beoordeling gaat het om een nest van een Aziatische hoornaar. Het is nu aan de provincie om te beslissen of ze het nest willen bestrijden.”

De Aziatische hoornaar heeft veel invloed op de biodiversiteit, de imkerij en de fruitteelt. Ook kan het diertje gevaarlijk zijn voor de mens. Meerdere personen zijn al met spoed in het ziekenhuis beland na een steek van het insect. De ‘bijenkiller’ is iets groter dan een normale wesp en kan meerdere keren steken.

Bestrijdingsbedrijf

De Provincie Zeeland laat weten dat de waarneming van de voorbijganger klopt en bevestigt de genomen stappen. “Wij hebben het ongediertebestrijdingsbedrijf op de hoogte gebracht van het nest en de locatie. De Aziatische hoornaar bouwt in de zomer vaak een nest hoog in de bomen, zoals het nest in Tholen-Noord. Het bestrijdingsbedrijf zal het nest verwijderen”, laat een woordvoerder weten.

Ook de gemeente Tholen is op de hoogte van de melding. “We werken nauw samen met de provincie om de ontwikkelingen te volgen en de nodige maatregelen te nemen. Vanuit de gemeente volgen we de ontwikkeling van het nest op de voet.”

Stofzuigermethode

Om het nest te verwijderen wordt een stofzuiger gebruikt, laat provincie Zeeland weten. “Het nest wordt verwijderd met behulp van de stofzuigermethode, waarbij de hoornaars worden opgezogen in een speciale afgesloten box, die later in de vriezer wordt geplaatst om de insecten te doden. Het is een effectieve manier om de Aziatische hoornaar te bestrijden en verdere verspreiding te voorkomen.”

In Zeeland worden veel van deze nesten gevonden. Op Tholen is nog niet eerder een nest van de Aziatische hoornaar ontdekt, maar het insect is wel al meerdere keren gesignaleerd op het eiland. Nu lijkt het nest dus gevonden. Het insect valt te herkennen aan zijn zwarte, fluwelen borststuk. De poten zijn zwart en hebben opvallend gele uiteinden. Het beestje is tussen de twee en drie centimeter lang.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief