Zeekraal snijden is een traditie.
Zeekraal snijden is een traditie. Foto: Andy Ballard

Mogelijk uitstel verbod op zeegroenten snijden in Anna Jacobapolder

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - Het idee was om zeegroentensnijders na dit jaar te verbieden in Anna Jacobapolder-West, maar daar komt misschien verandering in. Stichting Het Zeeuwse Landschap heeft bij de provincie voorgesteld om dit verbod in deze regio met één jaar uit te stellen. “Om ruimte te geven aan de gesprekken over zeegroenten snijden op Tholen”, legt de stichting uit.

Het snijden van zeegroenten heeft in bepaalde gebieden geleid tot negatieve effecten op de natuur en verstoring van broedende vogels. Om deze reden worden een aantal gebieden helemaal snij-vrij gemaakt. Volgens de plannen wordt het snijden van zeegroenten verboden op de schorren van de Anna Jacobapolder-West en vanaf 2026 niet meer bij Anna Jacobapolder-Oost en Sint-Annaland.

Stichting Het Zeeuwse Landschap heeft de provincie voorgesteld om het verbod in Anna Jacobapolder-West met één jaar uit te stellen. Ook wordt er gezocht naar alternatieve snijlocaties die op de lange termijn beschikbaar zijn en voldoen aan de natuurbeschermingswetten. In de buurt van Tholen en Sint Philipsland wordt gekeken naar een mogelijk buitendijks alternatief voor het snijgebied in Sint-Annaland.

Aangescherpte regels

Het snijden van zeegroenten voor eigen consumptie is een generatie-oude traditie in Zeeland. Vooral rond de Oosterschelde op Tholen gaan veel snijders met een scherp mes zelf erop uit. Sinds dit jaar zijn de regels voor het snijden van lamsoor en zeekraal aangescherpt in de provincie.

Een beperkt aantal liefhebbers moet een speciale vergunning aanvragen en mag in plaats van de gebruikelijke 2,5 kilo zeekraal en lamsoor nog maar 1 kilo per keer snijden. Afgelopen zomer kregen 284 mensen een vergunning.

De voorbereidingen voor het snijseizoen van 2024 zijn al begonnen. Geïnteresseerden kunnen zich in december inschrijven. Dit jaar verloopt de procedure 6 weken langer vanwege nieuwe wetgeving. Het snijden van zeegroenten in 2024 zal grotendeels op dezelfde locaties gebeuren als in 2023.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief