De kerncentrale bij Borssele.
De kerncentrale bij Borssele. Foto: Bennie Krajenbrink

Tholenaren mogen mening delen over nieuwe kerncentrales in Zeeland

Door: Redactie Algemeen

THOLEN - De provincie Zeeland nodigt alle inwoners uit om deel te nemen aan een gesprek over kernenergie. Dit heeft te maken met het plan van de regering om de bestaande kerncentrale in Borssele langer open te houden en twee nieuwe te bouwen. Op woensdag 11 oktober wordt er een bijeenkomst gehouden in het sport- en gemeenschapscentrum De Meulvliet van Tholen.

De plannen om meer kernenergie te gebruiken in Zeeland hebben invloed op de hele regio, maar het is volgens de provincie nog niet bekend wat die invloed zal zijn. Ondanks deze onzekerheid wil de provincie nu al graag de mening van de inwoners van Zeeland horen. Ze kunnen tot 27 oktober reageren op de vraag ‘Kernenergie: hoe blijft Zeeland in balans?’.

Vragenlijst

Dit kunnen inwoners doen via een online vragenlijst of op een fysieke bijeenkomst. De vragenlijst bestaat uit twee delen. Het eerste deel begint maandag 2 oktober en bevat drie vragen waarop inwoners anoniem kunnen antwoorden. Vanaf maandag 16 oktober begint het tweede deel, waarin mensen kunnen reageren op de antwoorden van anderen. Het is niet verplicht om aan beide delen mee te doen.

De vragen gaan over wat inwoners waarderen in Zeeland. Deze zijn gebaseerd op vieren doelen: Een uitstekende leefomgeving, balans tussen water en land, een duurzame en innovatieve economie, en klimaatbestendigheid. Mensen kunnen aangeven welk doel extra aandacht verdient als de huidige kerncentrale in Borssele langer open blijft en er twee nieuwe worden gebouwd.

De resultaten van de vragenlijst worden later gepubliceerd op www.zeeland.nl/kernenergie. Naast de input van inwoners worden ook gegevens van Zeeuwse bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere overheden meegenomen in het advies dat de provincie aan het Rijk zal geven. Jongeren tussen 12 en 23 jaar uit Zeeland kunnen zich aanmelden voor een denktanksessie in Middelburg op donderdag 19 oktober van 16.30 tot 19.00 uur.

Inloopbijeenkomst Tholen

Voor inwoners die moeite hebben met de online vragenlijst, worden er inloopbijeenkomsten georganiseerd op verschillende locaties in Zeeland. Op woensdag 11 oktober is er een bijeenkomst in Tholen, in het sport- en gemeenschapscentrum De Meulvliet op de Zoekweg. Geïnteresseerden kunnen langskomen tussen 16.00 en 20.00 uur om hun mening te delen en vragen te stellen over kernenergie in Zeeland. Aanmelden is niet nodig.
Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief