Het plan is een groene wijk naast de provinciale weg.
Het plan is een groene wijk naast de provinciale weg. Foto: Gemeente Tholen

Nieuwe groene wijk naast de Nieuwe Postweg (N286) ervaart geluidsoverlast

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - Direct naast de N286 wil de gemeente 86 nieuwe woningen bouwen aan de Koningin Julianastraat in Tholen. Deze groene buurt komt achter een brede geluidswal, maar het geluid van de provinciale weg zal toch hoorbaar zijn in de wijk. Als verschillende maatregelen niet werken, overweegt de gemeente om een iets hoger geluidsniveau langs de weg toe te staan om toch de bouw van de huizen te kunnen realiseren.

De nieuwe woningbouw met 86 woningen komt tussen de Koningin Julianastraat en de Nieuwe Postweg (N286) in het westen van Tholen. Dit gebied was oorspronkelijk bedoeld voor woningbouw in de jaren ‘60 en ‘70, maar wordt momenteel vooral gebruikt voor landbouw. Aan de overkant van de Koningin Julianastraat ligt een bestaande woonwijk en ten noorden van de N286 ligt bedrijventerrein Welgelegen.

Stiller asfalt

Het gebied waarin de huizen worden gebouwd is ongeveer 6 hectare groot en wordt omringd door groen. Aan de noordkant sluit de woonwijk aan op de bestaande bosrand en op een toekomstige groene zone met een geluidswal en een waterplas langs de N286. Dit groene gebied zal dienen als ontmoetingsplek en zal verbonden zijn met wandelroutes en andere groengebieden in de buurt.

Een belangrijk aandachtspunt is het geluid van het verkeer op de Nieuwe Postweg (N286). Ondanks de geplande geluidswal tussen de woningbouw en de provinciale weg, heeft een akoestisch onderzoek aangetoond dat het geluidsniveau hoger is dan de gewenste limiet van 48 dB. Om dit probleem aan te pakken, worden mogelijke maatregelen zoals het gebruik van stiller asfalt overwogen. Als deze maatregelen niet voldoende effectief blijken te zijn, overweegt de gemeente om de geluidsnormen iets te verhogen. Hierdoor kan de woonwijk toch ontwikkeld worden.

Insectenhotels

In de oorspronkelijke plannen was er ook bezorgdheid over parkeerproblemen in de straten. Dit is grotendeels opgelost in het herziene bestemmingsplan. In de nieuwe buurt komen in totaal ongeveer 168 parkeerplaatsen. Hierdoor zal er geen autoverkeer zijn tussen de woningen en het groen.

De huizen in de wijk zijn divers, waaronder 12 bijzondere woonvormen, 15 appartementen, 12 hoekwoningen, 16 tussenwoningen, 5 grondgebonden woningen, 8 twee-onder-één-kapwoningen en 18 vrijstaande woningen. Sommige van deze woningen worden levensloopbestendig gemaakt door middel van garages en extra voorzieningen. Hierdoor kunnen mensen van alle leeftijden en huishoudens in deze buurt wonen. 

De nieuwe woonwijk zal ook aandacht besteden aan natuurvriendelijke maatregelen, zoals insectenhotels en een bloemrijke openbare ruimte om verschillende diersoorten te ondersteunen. Regenwater wordt opgevangen in regentonnen en er worden wadi’s aangelegd om overtollig water tijdelijk vast te houden.

De woningen komen vlak naast de N286 te liggen.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief