De flitspaal met ANPR-camera aan de Oud-Vossemeersedijk.
De flitspaal met ANPR-camera aan de Oud-Vossemeersedijk. Foto: Google Maps

Thoolse flitspalen deelden afgelopen zomer 19 procent minder boetes uit

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - Aanzienlijk minder mensen hebben in de zomer van 2023 op Tholen een bekeuring gekregen voor verkeersovertredingen. De flitspalen bij Tholen en Oud-Vossemeer hebben 19 procent minder boetes uitgedeeld in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit tellingen van het Centraal Justitieel Incassobureau. De boetes zijn opgelegd aan bestuurders die betrapt zijn op te hard rijden of het negeren van een rood stoplicht. 

De verkeersboetes zijn uitgeschreven van begin mei tot eind augustus 2023. Tholen heeft twee flitspalen, waarvan de actiefste staat aan de Oud-Vossemeersedijk (N656) tussen Tholen en Oud-Vossemeer. In de zomer werden 1010 bestuurders betrapt op te hard rijden op deze provinciale weg. In dezelfde periode vorig jaar kregen 1119 mensen een boete voor dezelfde overtreding. Dit betekent een afname van 109 verkeersboetes.

Daling in negeren rood stoplicht

De tweede flitspaal staat op de kruising van de Reimerswaalseweg met de Nieuwe Postweg in Tholen. Op deze provinciale weg (N286) zijn afgelopen zomer 135 verkeersboetes uitgedeeld, waarvan 79 voor te hard rijden en 56 voor het negeren van een rood stoplicht. Dit is meer dan de helft minder dan dezelfde periode vorig jaar. In 2022 kregen toen 293 bestuurders een boete, waarvan 110 voor te hard rijden en 183 voor door rood rijden. Vooral de boetes voor het negeren van een rood stoplicht zijn aanzienlijk verminderd.

In heel Nederland steeg het aantal automatische boetes met 6 procent. De groei in Zeeland komt niet alleen doordat deze zomer twee nieuwe flexflitspalen in de provincie staan, maar ook omdat er op andere Zeeuwse wegen vaker te hard is gereden. Daarnaast is er in de maanden mei tot en met augustus vaker door rood gereden dan in dezelfde periode vorig jaar. Tholen is een van de weinige gemeenten in Zeeland waar minder boetes zijn uitgedeeld.

Controles met laserguns

In de zomer van 2023 werden in Zeeland in totaal 35.942 verkeersboetes uitgedeeld. De politie Zeeland-West-Brabant heeft bij radarcontroles, zoals met een lasergun, 21.368 bestuurders beboet voor te hard rijden. Er zijn geen specifieke gegevens beschikbaar voor handgeschreven boetes in Zeeland, bijvoorbeeld voor zaken als het niet dragen van een helm of het gebruik van een telefoon tijdens het rijden.

Berekening
De Thoolse flitspalen hebben in het tweede tertiaal van dit jaar, van begin mei tot eind augustus, in totaal 1145 verkeersboetes gegeven. Vorig jaar, in dezelfde tijd, hebben ze 1412 boetes uitgeschreven. Dit betekent dat het aantal boetes met afgerond 19 procent is gedaald. Kortom, er zijn dit jaar minder boetes op Tholen uitgedeeld vergeleken met vorige zomer.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief