De sluis onder de Stoofduik en Julianastraat.
De sluis onder de Stoofduik en Julianastraat. Foto: Waterschap Scheldestromen

Waterschap restaureert eeuwenoude sluis in Stavenisse voor stormseizoen

Door: Olaf Knook Algemeen

STAVENISSE - Waterschap Scheldestromen heeft de oude sluis onder de Stoofdijk en Julianastraat in Stavenisse hersteld. De werkzaamheden waren nodig om de sluis voor te bereiden op het naderende stormseizoen. Deze waterkering is van belang, aangezien de Winkelzeesche Watergang tussen de haven van Stavenisse en Sint-Annaland erdoorheen loopt.

Het herstelwerk van de oude sluis is uitgevoerd met het oog op veiligheid en het behoud van de Zeeuwse geschiedenis, aldus dijkgraaf Toine Poppelaars van Waterschap Scheldestromen. “Niet alleen waterveiligheid is voor ons van belang. We hechten ook waarde aan het behoud van Zeeuwse historie en de prachtige waterkunstwerken die daar bij horen.”

Voor de restauratie van waardevolle sluizen en duikers in de periode 2021-2024 is een budget van 500.000 euro beschikbaar gesteld. Aannemer Schrijver uit ‘s-Gravenpolder heeft de herstelwerkzaamheden voltooid vóór het afgelopen weekend.

350 Zeeuwse objecten

Voorafgaand aan het herstelonderzoek heeft Waterschap Scheldestromen uitgebreid onderzoek gedaan naar historische bouwwerken in Zeeland die verband houden met waterbeheer. Dit onderzoek omvatte archiefstudies en veldwerk, en heeft 350 objecten in Zeeland onderzocht. Op basis van deze informatie heeft het waterschap de waarde van deze objecten beoordeeld en de kosten voor herstel geschat.

Van de 350 geïdentificeerde objecten heeft Waterschap Scheldestromen de 13 meest waardevolle geselecteerd. Tot op heden zijn er 10 van deze objecten gerestaureerd. Het herstel van de laatste 3 geselecteerde objecten is afhankelijk van de beschikbaarheid van financiële middelen en een beslissing van het bestuur.

Geschiedenis van sluis Stavenisse

De sluis onder de Stoofdijk en Julianastraat is gebouwd in 1930 op de locatie van een oudere sluis. Deze dateert mogelijk terug tot de aanleg van de Oudelandspolder in 1476. De waterkering bevindt zich op een historisch belangrijke plek waar de Winkelzeesche Watergang uitmondt in de haven van Stavenisse en de Oosterschelde.

Het gebruik van bakstenen en graniet in de constructie van de sluis weerspiegelt de bouwperiode. De sluis heeft daardoor aanzienlijke historische, bouwhistorische en stedenbouwkundige waarde vanwege zijn kenmerkende materialen en opvallende ligging en omvang.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief