Gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland.
Gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland. Foto: Marcelle Davidse

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat: ‘In Zeeland weten ondernemers elkaar te vinden en te versterken’

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - “Het zit in het karakter van de Zeeuw om nooit op te geven en altijd door te gaan.” Dat zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland over het thema van Contacta 2023: ‘Voorsprong door vitaliteit’. Met economie in zijn portefeuille is hij een trouw bezoeker van Contacta, om te netwerken en met ondernemers te praten over kansen en uitdagingen. De driedaagse netwerkbeurs begint dinsdag.

Om de Zeeuwse economie goed draaiende te houden, is De Bat nu dagelijks bezig met het dossier ‘netcongestie’. Door de energietransitie stappen bedrijven op grote schaal over op bijvoorbeeld zonne-energie, met een maximaal benut elektriciteitsnet tot gevolg. Door de stop op nieuwe, zware aansluitingen kunnen bedrijven niet doorontwikkelen. “Dat baart zorgen”, aldus de gedeputeerde. “We zoeken in overleg met de netbeheerders naar oplossingen.” Er wordt gewerkt aan uitbreiding van het elektriciteitsnet, alleen is de vraag enorm toegenomen.

Energiehub

De komende maanden moet onderzoek naar de piekmomenten en manieren waarop bedrijven hun elektriciteitsverbruik kunnen verminderen inzichten geven om tot een oplossing te komen. “Dat laat nog even op zich wachten, maar we merken dat bedrijven zelf ook met ideeën komen, zoals eigen netwerken opzetten. Zo hebben Thoolse ondernemers samen een energiehub ontwikkeld. Dat zijn mooie ontwikkelingen die ook andere bedrijven kunnen toepassen.” Ondernemers van de bedrijventerreinen Slabbecoornpolder en Welgelegen gebruiken vanaf volgend jaar een collectieve energiehub met een slimme batterij. Hiermee stemmen zij hun energieverbruik en -vraag op elkaar af, om zo het stroomnet te verlichten. Vanuit de batterij is er twee megawatt aan flexibel vermogen beschikbaar voor de ondernemers wanneer nodig. Door de combinatie van energieopwekking, -opslag en -verbruik zonder overbelasting van het net, kan zo’n gezamenlijke hub een oplossing zijn voor meer ondernemers en industrieterreinen.

Diversiteit

De Bat vindt dit een mooi voorbeeld van hoe ondernemers in Zeeland elkaar weten te vinden om gezamenlijk uitdagingen aan te gaan. Daarnaast draait Zeeland op verschillende pijlers, van industrie tot midden- en kleinbedrijf (mkb) en toerisme, en dat maakt volgens de gedeputeerde dat de economie beter tegen een stootje kan. “Die diversiteit zorgt ervoor dat onze economie geen hoge pieken en diepe dalen kent.” Omdat verschillende sectoren elkaar minder beconcurreren, weten Zeeuwse bedrijven elkaar ook vaak te versterken.

Bewegen

Met vitaliteit is de gedeputeerde ook bezig vanuit zijn portefeuille sport en bewegen. “Op dat vlak hebben we nog wel een stap te zetten.” De Bat heeft als doel meer mensen aan het bewegen te krijgen. “Wandelen, fietsen, het kan van alles zijn. Regelmatig bewegen is gezond. Daardoor kun je ook fitter aan het werk en op die manier blijven bijdragen aan de economie.”

Op Contacta is De Bat ook volop in beweging, met bijpraten, handen schudden en het uitreiken van de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo. “Je ontmoet op Contacta in korte tijd heel veel mensen. Daarom kom ik er ieder jaar heel graag.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief