Afbeelding
Foto: Leopictures - Pixabay

‘Elektriciteitsnet op Tholen raakt overbelast door zonnepanelen’

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - Netbeheerder Stedin heeft vandaag aangekondigd dat er op Tholen niet genoeg ruimte is voor flexibele stroomcapaciteit. Dit komt doordat steeds meer mensen zonnepanelen op hun huizen installeren. Hierdoor kan het elektriciteitsnetwerk niet verder worden uitgebreid. In 2027 zal de vraag naar elektriciteit twee keer zo groot zijn als wat het net kan leveren.

Stedin heeft op maandag 6 november de resultaten gepubliceerd van hun onderzoek naar problemen op het elektriciteitsnet in het noordelijke deel van Zeeland. Uit het onderzoek blijkt dat de situatie in de toekomst niet verbeterd in vergelijking met de huidige situatie.

Op Tholen is er de laatste tijd een sterke toename geweest in de hoeveelheid elektriciteit door lokalen, zoals zonnepanelen op daken en windturbines op boerderijen. Hierdoor dreigt het net nu overbelast te raken.

Maximale capaciteit bereikt

Stedin legt uit: “In de afgelopen jaren zijn er veel projecten geweest waarbij zonnepanelen op daken zijn geïnstalleerd in Schouwen-Duiveland en Tholen. Dit heeft ervoor gezorgd dat ons elektriciteitsnetwerk zijn maximale capaciteit heeft bereikt sinds 2020. Bedrijven op de wachtlijst voor teruglevering, blijven op de wachtlijst.” Op dit moment zijn er 16 aanvragen in afwachting voor het 10 kV-station van Tholen.

De netbeheerder verwacht dat deze overbelasting de komende jaren nog erger zal worden. Binnen vier jaar zal de vraag naar elektriciteit twee keer zo veel zijn als wat het net kan leveren.

Station Smerdiek

Het elektriciteitsnetwerk dat Schouwen-Duiveland en Tholen voorziet van elektriciteit is bekend als de 50 kV-Noordring. Dit netwerk was oorspronkelijk ontworpen voor elektriciteit van grote elektriciteitscentrales naar verschillende gebieden. Voor Schouwen-Duiveland zijn dit de stations in Zierikzee en Oosterland, en voor Tholen gaat het om het station in Sint-Maartensdijk.

Het grootste probleem met de transportcapaciteit is de beperkte capaciteit van de ondergrondse 50 kV-kabels tussen Zierikzee en Goes en tussen Tholen en Kruiningen. De congestie in dit gebied wordt veroorzaakt door de verwachte sterke toename van zonnepanelen bij huishoudens.

Oplossing volgens Stedin

Op dit moment is de vraag naar transportcapaciteit al groter dan wat het net kan leveren. De uiteindelijke oplossing is het verzwaren van het net, aldus Stedin. “Samen met Tennet werken we aan oplossingen om het elektriciteitsnet op Schouwen-Duiveland en Tholen te versterken. Ook zoeken we actief naar flexibel vermogen.” 

Stedin doet ook een oproep om op sommige momenten de elektriciteitsproductie-installaties - zoals windparken of zonneparken - tijdelijk uit te schakelen wanneer er veel zonne-energie en windenergie wordt opgewekt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief