Afbeelding
Foto: NOS

Exitpoll: PVV de grootste partij

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

De PVV wordt de grootste partij van Nederland. Dat blijkt uit de eerste exitpoll die iets na 21.00 uur is gepresenteerd.

De PVV komt uit op 35 zetels. Het is een enorme winst voor Wilders, die vorige verkiezingen met zijn partij 17 zetels kreeg van de kiezers. De VVD komt volgens de exitpoll uit op 23 zetels, elf minder dan bij de vorige verkiezingen. NSC komt binnen in de kamer met 20 zetels. De gezamenlijke lijst van GroenLinks-PvdA krijgt 26 zetels. D66 levert flink in en krijgt 10 zetels. Ook voor CDA is de uitslag teleurstellend. Die partij krimpt naar 5 zetels.

De SP gaat volgens de eerste exitpoll van 9 naar 5 zetels. FvD van 8 naar 3. PvdD van 6 naar 4. En CU van 5 naar 3. Partijen met 2 of minder zetels zijn Volt (2), JA21 (1), SGP (3), Denk (2), 50plus (1), BBB (7), Bij1 (0).

De definitieve uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen volgt later. Voor de definitieve uitslag moeten alle stemmen geteld zijn.

Stemmen

Stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen kon vandaag van 07.30 uur tot 21.00 uur. Sinds 21.00 uur zijn de stembureaus gesloten en kan het tellen van de stemmen beginnen. De exitpoll die iets na 21.00 uur werd gepresenteerd is gebaseerd op een onderzoek dat vandaag is uitgevoerd waarbij kiezers bij de stembureaus is gevraagd wat ze gestemd hebben.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief