Het bouwkundig plan aan Molendijk West.
Het bouwkundig plan aan Molendijk West. Foto: Gemeente Tholen

Groen licht voor tweede woningbouw in Stavenisse aan Molendijk West

Door: Olaf Knook Algemeen

STAVENISSE - Stavenisse krijgt de komende jaren veel nieuwe woningen bij. Naast een nieuwe woonwijk in Poststraat-Zuid krijgt ook Molendijk West nieuwe huizen. Het plan omvat de bouw van 10 betaalbare (starters)woningen aan de Molendijk West, inclusief de verbreding van een deel van deze weg. 

De gemeenteraad heeft tijdens de vergadering van maandag 27 november ingestemd met het bestemmingsplan voor dit project.  De huizen komen in twee rijen. Momenteel staat op het bouwterrein een loods die vroeger werd gebruikt voor een agrarisch bedrijf. Het bedrijf gaat verhuizen naar de Pilootweg.

Het gebied rondom de loods is deels verhard en deels onverhard, waarbij een deel als grasland wordt gebruikt voor een dierenweide. Het westelijke deel van het gebied is nog niet bebouwd. Zodra het nieuwe bedrijf aan de Pilootweg operationeel is, maakt de bestaande loods plek voor de nieuwe woningen.

Tekst gaat verder onder de foto.


De loods vanaf de Molendijk West - Gemeente Tholen

Kosten wegverbreding

Jaco Heijboer van de ChristenUnie juicht dit plan toe: “Met dit plan wordt gehoor gegeven aan de behoefte aan meer woningkwaliteit, meer woningbouw voor starters, bouwen binnen de bestaande kern en inspelen op de marktvraag.” Ook Jolanda Schot (SP) en Richard Harinck (VVD) zijn positief, maar hebben vragen over de kosten van de wegverbreding.

In dit geval betaalt de gemeente een derde van de kosten voor de verbreding van de weg. De overige kosten moeten worden vergoed door twee andere initiatiefnemers aan de Molendijk West. “Wat levert het ons als gemeente precies op als een derde van de kosten voor de wegverbreding voor onze rekening komt?”, vraagt Schot zich af.

Tekst gaat verder onder de foto.


Het plangebied vanuit de lucht - Google Maps

‘Dure’ starterswoningen

Het belang van betaalbaarheid voor starters wordt benadrukt door Leendert Bijnagte van de SGP: “Drieënhalve ton voor een starterswoning is best duur om een eerste huis te kunnen kopen.” Ook Schot deelt deze mening: “Persoonlijk vind ik het ook een best hoog bedrag.”

Wethouder Peter Hoek reageert op de vragen en benadrukt dat de kosten door de gemeente worden gedragen. Hij legt uit: “We hebben gemeend om een derde van de kosten te bespreken met de initiatiefnemers, en zij zijn daarmee akkoord gegaan. Het is zeker een risico, maar de kosten blijven bij de gemeente. Dat moet heel helder zijn met dit besluit.” Daarnaast benadrukt hij dat Poststraat-Zuid ook starterswoningen krijgt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief