Afbeelding
Foto: 112 Markiezaten

Verontruste burgers melden brand bij meldkamer, maar het is de fakkel van BASF

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

THOLEN - De meldkamer van de brandweer ontving woensdagavond meerdere telefoontjes van ongeruste burgers die dachten brand te zien in de regio’s Woensdrecht, Tholen, Bergen op Zoom, Reimerswaal en Kapelle. Alle melders namen een felle lichtgloed waar. En dat klopte, want de oorzaak was te vinden bij de fakkelactiviteit bij BASF Antwerpen. 

Er bestaat echter geen gevaar voor de omgeving. De onvoorziene fakkelactiviteit startte maandagavond al nadat zich rond 22:20 uur een technische storing voordeed in de fabriek. Het fakkelen veroorzaakt licht- en geluidhinder in de wijde omgeving van de fabriek. BASF verontschuldigde zich bij de melding van de storing en de daarbij gepaard gaande fakkelactiviteit al bij de buren voor de mogelijke hinder. Eerder deze week werden er in de regio ook al brandmeldingen gedaan, waarbij het schijnsel van de fakkel uiteindelijk de oorzaak bleek te zijn. 

Fakkelen

Fakkelen is een normale veiligheidsprocedure bij een storing of onderhoud. Het is nodig om de procesgassen op een veilige en milieuverantwoorde manier te evacueren uit de installatie. Het verbranden van de gassen via een fakkel voorkomt dat er schadelijke stoffen in de atmosfeer en het milieu belanden. Bij het fakkelen wordt stoom toegevoegd om een zo goed mogelijke verbranding te waarborgen en roetvorming te vermijden. Na de verbranding blijft enkel CO2 en water over.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief