Het zonnepark met 44.000 zonnepalen in Tholen.
Het zonnepark met 44.000 zonnepalen in Tholen. Foto: Eneco

Zeeland bereikt bijna driekwart van doelstelling voor duurzame energie

Door: Olaf Knook Algemeen

ZEELAND - In Zeeland gaat het goed met de overstap naar duurzame energie. Dat blijkt uit een nieuwe update van het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NP RES). Zeeland heeft al 73 procent van hun doel bereikt voor het opwekken van wind- en zonne-energie op daken en op het land.

Het meest recente rapport laat zien dat alle 30 regio’s in Nederland op schema liggen om minimaal 35 terawattuur (TWh) aan elektriciteit uit zonne- en windparken op land te produceren. Deze ambitieuze doelstelling is volgens NP RES nodig voor de overgang naar duurzame energie in Nederland.

Voorlopen op het schema

Wat opvalt, is dat Zeeland een grote rol speelt in het nationale streven naar duurzaamheid. Ze hebben niet alleen een aanzienlijk aandeel in het totale nationale doel, maar lopen ook voor op het schema. Al 73 procent van de doelstelling in Zeeland is behaald. Hierdoor wordt de volledige 100 procent in Zeeland al bereikt vóór de deadline van 2030.

Zeeland wil op deze positieve weg doorgaan door de uitvoering van de RES 1.0 en het realiseren van een RES 2.0. In deze RES 2.0 worden de doelen van de eerste versie aangescherpt en indien nodig aangevuld. Alle betrokken partijen in Zeeland zullen deze nieuwe versie voor de zomer van 2024 vaststellen.

Uitdagingen elders in het land

Het rapport wijst ook op uitdagingen elders in Nederland, waar sommige projecten vertraging oplopen of zelfs worden stopgezet. Verschillende redenen dragen hieraan bij, zoals congestie in het elektriciteitsnet, beperkte beschikbare ruimte, zorgen over de impact op flora en fauna (bijvoorbeeld de wespendief), interferentie met defensieradars, en de groeiende voorkeur voor zonne-energie. Deze obstakels staan de noodzakelijke groei in de weg om langetermijndoelen te bereiken.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief