Bloedonderzoek bevestigd: Dodelijk blauwtongvirus vastgesteld in Stavenisse.
Bloedonderzoek bevestigd: Dodelijk blauwtongvirus vastgesteld in Stavenisse. Foto: Wesley van der Linde

Dodelijk blauwtongvirus vastgesteld op een boerderij in Stavenisse

Door: Olaf Knook Algemeen

STAVENISSE - In Stavenisse is er een nieuw geval van blauwtong ontdekt, zo meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Op deze boerderij is na bloedonderzoek bevestigd dat het blauwtongvirus aanwezig is.

Dit is het tweede bekende geval in Zeeland, nadat eerder al op een boerderij in Waarde positief werd getest op blauwtong. Blauwtong is een ernstige ziekte bij dieren die wordt verspreid door kleine bloedzuigende muggen, ook wel knutten genoemd. Door het warme en natte najaar blijven deze knutten langer actief, wat bijdraagt aan de verspreiding van de ziekte.

Volgens de laatste gegevens van de NVWA zijn er nu meer dan 5.900 gevallen van blauwtong geregistreerd in Nederland. Dat is veel hoger dan een paar weken geleden toen er nog 3.100 besmettingen waren.

Ongevaarlijk voor mensen

Blauwtong treft verschillende dieren, waaronder schapen, koeien, geiten, herten en alpaca’s. Vooral schapen lopen een hoog risico op een dodelijke afloop. Symptomen van de ziekte zijn onder andere hoge koorts, zwelling van de kop, kwijlen en pijn aan de hoeven. Getroffen dieren vertonen kreupelheid en kunnen een gebogen houding aannemen om de pijn in hun poten te verlichten.

Het huidige type blauwtongvirus, serotype 3, is voor het eerst aangetroffen in Noordwest-Europa. Tijdens de vorige uitbraak tussen 2006 en 2008 was er sprake van een andere variant, serotype 8. Opvallend is dat er momenteel nog geen vaccin beschikbaar is voor het huidige virus. Het goede nieuws is dat het blauwtongvirus niet overgedragen kan worden op mensen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief