Meer inwoners hebben recht op financiële steun.
Meer inwoners hebben recht op financiële steun. Foto: Unsplash

Nog meer financiële steun voor Thoolse volwassenen met een lager inkomen

Door: Redactie Algemeen

THOLEN - Vanaf 1 januari 2024 is er meer financiële steun beschikbaar voor volwassenen met een lager inkomen, zodat ze kunnen deelnemen aan sociale en culturele activiteiten. Inwoners met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm kunnen gebruikmaken van de activeringsregeling voor volwassenen. Vanaf vorige week kunnen ze ook al een energietoeslag van 1.300 euro aanvragen bij de gemeente.

Daarnaast ontvangen ze 250 euro om te besteden aan bijvoorbeeld sportuitrusting, een telefoonabonnement of een bezoek aan het theater of museum. Ook krijgen ze een Zeeland Voordeel abonnement voor de bus.

Met de activeringsregeling kunnen mensen met een laag inkomen deelnemen aan dagelijkse sociale activiteiten. Inwoners van 18 jaar en ouder kunnen financiële steun aanvragen als hun inkomen niet hoger is dan 130 procent van de bijstandsnorm (sociaal minimum). Er is ook een maximumbedrag aan spaargeld toegestaan.

Meer inwoners recht op financiële steun

Sinds januari 2023 hebben meer inwoners recht op financiële steun van de gemeente Tholen. De gemeenteraad heeft de inkomensgrens voor deze vergoedingen verhoogd van 110 naar 130 procent van de bijstandsnorm.

Voorheen moest een volwassene kiezen tussen 250 euro of een busabonnement, en het resterende bedrag kon worden uitbetaald of worden gebruikt voor een sport- of cultuurabonnement. Vanaf 1 januari hoeven ze geen keuze meer te maken en ontvangen ze alle opties.

Bijstandsnorm

130 procent van het sociaal minimuminkomen (de bijstandsnorm) is het maximale netto maandinkomen per huishouden, inclusief vakantietoeslag. Het netto-inkomen is afhankelijk van de samenstelling van het huishouden en de leeftijd. 

Het sport- of cultuurabonnement of het lidmaatschap van een vereniging wordt gefinancierd vanuit het Volwassenfonds Sport en Cultuur Zeeland.

Aanvragen
Je kunt vergoeding aanvragen via de website van de gemeente Tholen. Door de stappen van de digitale aanvraag te volgen, kun je zien op welke vergoedingen je recht hebt. Als je niet in staat bent om de aanvraag digitaal te doen, kun je contact opnemen met de gemeente door te bellen naar 14 0166.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief