Afbeelding
Foto: Remco Weterings

Jong en oud genieten na drie jaar van stilte weer van carbidschieten in Tholen

Door: Remco Weterings Algemeen

THOLEN – Wie zaterdagmiddag 30 december in de buurt van de Zoekweg in Tholen was, kon het niet ontgaan zijn: na drie jaar van stilte konden Tholenaren weer genieten van carbidschieten op Sportpark de Bent. “Oud-Hollandse gezelligheid”, zo noemt voorzitter Lennard Berrevoets van Carbid Stichting Tholen het evenement herhaaldelijk. Jong en oud genoten onder het genot van een hapje, een drankje en een lekker zonnetje van de wegvliegende voetballen en de harde knallen. Het geld dat overblijft van het evenement gaat elk jaar naar een ander goed doel. Dit jaar is gekozen om de opbrengst te doneren aan Zorgcentrum Ten Anker; zij zullen het geld gebruiken voor het opknappen van een elektrische duo-fiets.

Twaalf melkbussen stonden veilig gepositioneerd op een rij om regelmatig door de vrijwilligers te worden afgestoken. De afgelopen drie jaar kon er niet worden geknald. Eerst kon er twee jaar niet worden “geknald” vanwege corona en vorig jaar kon het evenement niet doorgaan door een gebrek aan vrijwilligers. Het “afschieten” komt erg precies, zo vertelde één van hen; er moet precies de juiste hoeveelheid water worden toegevoegd. Na elke sessie worden de melkbussen schoongemaakt om zo weer gereed te staan voor een volgende sessie. Achter de dranghekken genoot het grote publiek van het gebeuren. Sommigen vonden de knallen, die tot 120 decibel kunnen oplopen, erg luid en droegen daarom gehoorbescherming. Enkele honderden mensen kwamen zaterdagmiddag naar het evenement. De organisatie was dan ook zeer te spreken over de opkomst. “Het is al lekker vroeg druk. Het is nog maar 15:00 uur en het staat al vol.”

Het evenement kan niet zonder vrijwilligers. Niet alleen voor het veilig afsteken van de melkbussen zijn mensen nodig, maar ook achter de bar staan de vrijwilligers klaar. Deze vrijwilligers zijn onmisbaar voor het evenement, dat al sinds jaar en dag op Tholen wordt georganiseerd. Normaal gesproken vindt het plaats op oudejaarsdag maar omdat deze op een zondag valt, is het een dag vervroegd.

Elk jaar kiest de stichting een goed doel voor de overgebleven opbrengsten. Enkele jaren geleden is met het geld een duo-fiets aangeschaft voor zorgcentrum Ten Anker. Nu moeten er werkzaamheden aan de fiets worden uitgevoerd om deze veilig te kunnen blijven gebruiken, en daarom is besloten om het geld hieraan te schenken.

Voor de jongste bezoekers had de stichting een springkussen geregeld. Ook konden zij zich laten schminken. Muziekvereniging Concordia zorgde voor een muzikale omlijsting van het geheel op momenten dat er niet werd geschoten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief