Alle Zeeuwse gemeenten zitten onder het streefpercentage van het RIVM.
Alle Zeeuwse gemeenten zitten onder het streefpercentage van het RIVM. Foto: Pixabay

Vaccinatiegraad op Tholen lager dan in Afrika: ‘Deelt het college onze zorgen?’

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - Op Tholen is de vaccinatiegraad tegen ziekten zoals de mazelen aanzienlijk lager dan wat het RIVM als doel heeft. Het RIVM vindt dat minstens 90 procent van de kinderen gevaccineerd moet zijn, maar in onze gemeente is dat nog geen 65 procent. Ook in de rest van Zeeland is de situatie niet goed. Raadsleden van PvdA/GroenLinks Tholen maken zich hier zorgen over.

Alle Zeeuwse gemeenten zitten onder het streefpercentage van het RIVM. In Zeeland is de score in 2023 slechts 74,8 procent. Op Tholen is de vaccinatiegraad voor mazelen zelfs lager dan die in het Afrikaanse land Burkina Faso. Kinderen met een afweerstoornis lopen vaak een verhoogd risico op ernstige infecties. Bij kankerpatiëntjes die mazelen krijgen, kan de sterftekans zelfs oplopen tot 70 procent.

Vaccinatiegraad op peil houden

Jan Heshof en Nancy Raas-Tophoven van PvdA/GroenLinks Tholen maken zich zorgen over de lage vaccinatiegraad in hun gemeente. Ze vinden dat deze aanzienlijk moet stijgen. Volgens het RIVM is de gemeente verantwoordelijk voor de vaccinatiegraad. De fractieleden willen weten hoe de gemeente Tholen zich de afgelopen jaren heeft ingezet om de vaccinatiegraad op peil te houden.

‘Niet succesvolle aanpak’

Ook vragen ze waarom deze aanpak ‘niet succesvol’ is gebleken en wat de oorzaak is van de ‘dramatische daling in 2023’. Ze willen weten of het college op de hoogte is van de risico’s van een lage vaccinatiegraad en wat het college van plan is om de vaccinatiegraad naar 90 procent te verhogen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief