Op de foto (v.l.n.r.): Pieter de Kort, René Smit, Gerard van Berlo, Bianka Mennema en Ivo Vergouwen
Op de foto (v.l.n.r.): Pieter de Kort, René Smit, Gerard van Berlo, Bianka Mennema en Ivo Vergouwen Foto: Bravis Ziekenhuis

Vijf ziekenhuizen bundelen krachten voor verbeterde medische diagnostiek

Door: Amy Klaverveld Algemeen

THOLEN - Vijf ziekenhuizen, Adrz, Amphia, Bravis, ETZ en ZorgSaam, slaan de handen ineen om hun diagnostische krachten te bundelen. Ze willen medische microbiologie, klinische chemie & hematologie, en pathologie samenvoegen in een nieuwe organisatie genaamd ‘Diagnostica Vita’ vóór 2028.

Het doel is eenvoudig: de best mogelijke diagnostiek toegankelijk houden voor alle inwoners. Door snelle beschikbaarheid van resultaten na één keer testen, kunnen huisartsen en specialisten efficiënt en betrouwbaar behandelingen starten.

De ziekenhuizen zien hun laboratoria als essentieel en willen ze behouden binnen hun eigen organisaties. Op 22 december 2023 tekenden ze een ‘Intentieverklaring strategische samenwerking medische diagnostiek’. Hierin staat dat ze de samenwerking willen voortzetten en afronden, een grotere omvang binnen elke discipline nastreven, en een organisatiestructuur willen creëren die alle disciplines verbindt.

In 2024 wordt, met input vanuit de laboratoria, gewerkt aan het verfijnen van het nieuwe organisatorische model. De samenwerking begon in 2016 met medische microbiologie, groeide in 2020 met ETZ, en breidde zich uit naar pathologie (Pathologie Zuid-West Nederland en Pathan) en klinische chemie (Accureon). Adrz sluit zich in 2024 aan bij de samenwerking op het gebied van klinische chemie. Een fusie tussen Accureon en ETZ staat op de planning.

Met de intentieverklaring bevestigen de ziekenhuizen hun wens om samen te werken. Als aandeelhouders en klanten zetten ze een stevige basis neer voor deze veelbelovende samenwerking.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief