Dekkers vindt dat de communicatie geen schoonheidsprijs verdient.
Dekkers vindt dat de communicatie geen schoonheidsprijs verdient. Foto: Mark Neelemans

‘Communicatie over nieuwe afvalinzameling verdient geen schoonheidsprijs’

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - Inwoners op Tholen zijn niet tijdig en onvolledig geïnformeerd over het nieuwe systeem voor het ophalen van restafvalcontainers, aldus Maaike Dekkers van de PvdA/GroenLinks-fractie. Ze vindt dat de brieven met informatie te laat zijn verstuurd en dat het handig zou zijn als er een soort protocol is om het communicatieproces te verbeteren.

Sinds 1 januari gebruikt de gemeente het systeem diftar voor afvalinzameling. Dit betekent dat elke keer dat een huishouden de restafvalcontainer aanbiedt, er 5 euro moet worden betaald. De gemeente Tholen hoopt hiermee het restafval in de regio te verminderen. Deze beslissing is in november genomen, maar volgens Dekkers is de manier waarop dit aan de inwoners is gecommuniceerd niet helemaal goed gegaan.

Vertraagde informatie

Een medewerker vertelde volgens Dekkers dat de brief met alle informatie over diftar nog niet was verstuurd vanwege vertraging bij Sabewa. Dit blijkt niet waar te zijn, zegt ze. “Sabewa zegt duidelijk dat het niet haar taak is om de burger te informeren over de tarieven en veranderingen in de werkwijze; dat is de verantwoordelijkheid van de gemeente Tholen.”

Proces verbeteren

Volgens Dekkers was de informatie die nu op de website staat al langer bekend bij het college en was het dus niet afhankelijk van verdere actie door Sabewa. Het college heeft volgens haar bewust Sabewa de schuld gegeven van de late communicatie, terwijl uit haar informatie blijkt dat de gemeente Tholen verantwoordelijk is voor de communicatie naar de burger.

Dekkers vindt dat de communicatie geen schoonheidsprijs verdient. Ze vraagt aan het college van burgemeester en wethouders wat ze gaan doen om het proces te verbeteren. Misschien met een soort protocol.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief