Tholen had bijna 100 verkeersongelukken in 2022.
Tholen had bijna 100 verkeersongelukken in 2022. Foto: Venema Media

Steeds meer verkeersongevallen in Zeeland: Tholen in ‘veiligste’ top 2

Door: Amy Klaverveld Algemeen

THOLEN - Het aantal verkeersongevallen in onze provincie neemt flink toe. Dat blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat. Op Tholen is het aantal verkeersongevallen licht toegenomen, maar de gemeente staat nog steeds in de top 2 veiligste gemeenten van Zeeland met 99 verkeersongelukken.

Het aantal verkeersongevallen in de provincie Zeeland is in 2022 aanzienlijk toegenomen, zo blijkt uit recent onderzoek van Independer op basis van Rijkswaterstaat-gegevens. Er deden zich bijna 2.600 ongelukken voor, wat neerkomt op een alarmerende stijging van 10,9 procent vergeleken met het voorgaande jaar. Deze toename ligt beduidend hoger dan het landelijke gemiddelde van 6,8 procent.

Stijging in Zeeland

Zeeland kent daarmee de sterkste stijging in Nederland, met Noord-Brabant die een iets lagere stijging vertoonde (+10,4 procent). In opvallend contrast daarmee was Flevoland de enige provincie waar een lichte daling van het aantal verkeersongevallen werd genoteerd (-0,8 procent).

Menno Dijcks, auto-expert bij Independer, benadrukt dat de daadwerkelijke cijfers wellicht hoger kunnen liggen, gezien het feit dat ongevallen die onderling worden geregeld zonder betrokkenheid van verzekeringsmaatschappijen niet in de statistieken worden opgenomen. De groeiende hoeveelheid voertuigen op de weg zou de stijging ook in 2023 kunnen voortzetten.

Grote verschillen per gemeente

Binnen Zeeland zijn er aanzienlijke verschillen per gemeente. Kapelle spant hierbij de kroon als de sterkst stijgende gemeente van Nederland, met een indrukwekkende toename van 44,4 procent. In de top drie van gemeenten met de sterkste stijgingen staan nog twee Zeeuwse gemeenten: Borsele (+42,4 procent) en Noord-Beveland (+41,1 procent). Niettemin waren er ook positieve uitschieters, waarin twee Zeeuwse gemeenten juist een afname van het aantal verkeersongevallen noteerden, met Schouwen-Duiveland als enige gemeente met een daling van 6,8 procent.

Terneuzen koploper in ongelukken

Nergens anders in Zeeland zijn er zo veel verkeersongevallen geregistreerd als in Terneuzen. De stad rapporteerde maar liefst 351 ongevallen, wat goed is voor 13,6 procent van alle incidenten in de gehele provincie. De top vijf Zeeuwse gemeenten met de hoogste aantallen verkeersongevallen zijn:

Terneuzen: 351 verkeersongevallen
Goes: 320 verkeersongevallen
Middelburg: 303 verkeersongevallen
Vlissingen: 298 verkeersongevallen
Schouwen-Duiveland: 262 verkeersongevallen

In schril contrast daarmee lijkt Boekel de veiligste gemeente te zijn, waar slechts 37 verkeersongevallen werden gemeld gedurende het jaar. Benieuwd hoe het bij andere gemeenten zit? Op het kaartje hieronder kun je de cijfers per gemeente bekijken. 

Bron: Independer



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief