De muskusrat.
De muskusrat. Foto: Archief Uitgeverij de Bode

Steeds minder muskusratten in Zeeland, en dat is goed nieuws voor de dijken

Door: Olaf Knook Algemeen

ZEELAND - Het aantal muskusratten dat in de Zeeuwse wateren wordt gevangen, daalt verder. In het jaar 2023 heeft het waterschap 3.805 muskusratten gevangen. Dat zijn er 700 minder dan in 2022. Door extra investeringen in muskusrattenbestrijders en samenwerking, ook aan de Vlaamse grens, zet het waterschap de daling voort die in 2022 is ingezet. Er is geen enkele beverrat gevangen. Landelijk gezien is het aantal vangsten juist toegenomen.

Portefeuillehouder Wim van Gorsel is tevreden met het resultaat: “Waterveiligheid staat voorop. Het voorkomen van graafschade aan oevers en het voorkomen van stremmingen in de waterafvoer hoort daar ook bij. Op alle vlakken zien we dat het watersysteem te lijden heeft aan schade die door exoten, planten en dieren die hier van nature niet thuishoren, wordt toegebracht. Een professionele aanpak van de bestrijding van exoten blijft daarom een noodzakelijke investering om het watersysteem toekomstbestendig te houden.”

In veel delen van Zeeland is de populatie muskusratten beheersbaar. Er zijn echter enkele gebieden waar het aantal muskusratten weliswaar afneemt, maar waar de situatie nog niet voldoet aan de gestelde norm.

Gezamenlijk doel

Waterschappen voeren actieve bestrijding uit tegen muskusratten en beverratten vanwege de risico’s die ze met zich meebrengen voor de waterveiligheid en natuur. Het streven is om tegen 2034 geen levensvatbare populatie muskusratten meer in Nederland te hebben. Dit wordt bereikt als het aantal gevangen muskusratten in Nederland onder de 500 per jaar ligt.

De regionale verschillen in Nederland zijn groot. In gebieden met een hoge muskusrattenpopulatie zijn opnieuw meer muskusratten gevangen, terwijl in andere gebieden de eerder ingezette daling van muskusrattenvangsten voortduurt. Omdat muskusratten zich niet aan grenzen houden, is samenwerking met bijvoorbeeld Belgische bestrijders van belang. In België is de populatie muskusratten ongeveer vergelijkbaar met die in Zeeland.

Graafschade

Het bestrijden van de muskusrat is een essentiële taak van het waterschap. In waterrijke gebieden zoals Zeeland gedijen muskusratten goed en verzetten ze jaarlijks moeiteloos twaalf kruiwagens grond. Dit kan de stabiliteit van oevers, wegen en dijken aantasten, en de waterafvoer belemmeren door grote hoeveelheden grond in waterlopen te brengen.

Muskusratten hebben weinig natuurlijke vijanden en planten zich zeer snel voort, met ongeveer twintig nakomelingen per jaar. Dit heeft een negatieve invloed op de biodiversiteit, omdat muskusratten planten zoals riet en lisdodde consumeren, wat resulteert in het verdringen van inheemse diersoorten zoals de zwarte stern, de roerdomp en de kleine karekiet. Deze vogels leven in hetzelfde rietgebied waar muskusratten hun leefomgeving hebben. De muskusrat staat op de Europese lijst van invasieve exoten en het waterschap heeft de verantwoordelijkheid om muskusratten te vangen en actief te bestrijden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief