Zo moet de nieuwe kerk en het nieuwe woonzorgcentrum eruitzien.
Zo moet de nieuwe kerk en het nieuwe woonzorgcentrum eruitzien. Foto: Van Beijnum architecten

Omwonenden in opstand tegen kerk en zorgcentrum aan de Molenweg

Door: Olaf Knook Algemeen

OUD-VOSSEMEER - Het plan voor een nieuwe kerk en woonzorgcentrum aan de Molenweg in Oud-Vossemeer krijgt veel tegenstand van omwonenden. John Aarnoudse heeft maandagavond namens twaalf mensen hun zorgen geuit in de raadzaal. Volgens hen mankeert er van alles aan dit plan. Ze overwegen om naar de Raad van State in Den Haag te stappen als het plan de raad doorkomt.

De buurtbewoners herinneren de commissieleden aan een uitspraak van de Raad van State uit 2009. Toen waarschuwde de Raad voor een onaanvaardbare toename van verkeersrisico’s en geluidsbelasting bij de uitbreiding van het bedrijventerrein Klaverveld. Dit terrein bevindt zich aan de Molenweg, de locatie waar ook de nieuwe kerk en het zorgcentrum moeten komen. Het verbaast de omwonenden dat deze waarschuwing van de Raad nu lijkt te worden genegeerd.

‘Een klap in het gezicht’

De bewoners, die al jaren strijden voor de aanleg van een randweg rond Oud-Vossemeer, ervaren een gebrek aan steun van de gemeente. “Ze zijn de gevaarlijke verkeersstromen en enorme negatieve effecten op hun leefomgeving al vele jaren zat. Dit initiatief voelt voor de bewoners als een klap in het gezicht door het gemeentebestuur”, zegt Aarnoudse. 

“Het is onbegrijpelijk dat men voorbijgaat aan de jarenlange strijd voor een randweg rond Oud-Vossemeer en men met dit initiatief juist verder dupeert.” Het plan voor de kerk en het zorgcentrum is volgens de bewoners op onverklaarbare wijze aangepast. Ze denken dat dit is gedaan om zorgelijke aspecten te verbergen. Dit zou gebeuren om de raad te overtuigen dit plan goed te keuren.

De tekst gaat verder onder de foto.

De nieuwe kerk - Gereformeerde Gemeente in Nederland

‘Onbetrouwbaar’

Ook begrijpen de bewoners niet waarom er een zorgcentrum buiten de bebouwde kom aan de rand van een bedrijventerrein wordt gezet. Ze benadrukken de ontoereikende leefomgeving voor de kwetsbare bewoners, waar geluidsnormen worden overschreden en het verkeer voor allesbehalve een prikkelarme omgeving zorgt. Ze snappen niets van deze locatie voor het zorgcentrum en denken dat deze plek de druk op de zorgverleners alleen maar vergroot.

Volgens de bewoners is er geen sprake van een onafhankelijke en juiste beoordeling. Ze wijzen op afwijkingen in de bouwvoorschriften en fouten in de berekeningen. Ook vinden ze het niet betrouwbaar dat de initiatiefnemer van het plan zelf alle gegevens heeft verstrekt. Dit roept volgens hen ernstige twijfels op. “Men probeert het plan op een manier te presenteren die acceptabel lijkt, wat volgens ons niet is gelukt en waarbij de wet- en regelgeving wordt overtreden.”

Tientallen zienswijzen

De raad wordt volgens de bewoners op verschillende vlakken op het verkeerde been gezet. Ze ervaren een gebrek aan objectiviteit en dienen tientallen bezwaarschriften in tegen het plan. Aarnoudse sluit zijn inspraak af met de woorden: “Tot ziens bij de Raad van State in Den Haag.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief