Ook de bermen van de Oudelandseweg in Sint-Maartensdijk wordt aangepakt.
Ook de bermen van de Oudelandseweg in Sint-Maartensdijk wordt aangepakt. Foto: Waterschap Scheldestromen

Waterschap trekt miljoenen uit aan repareren van wegen en bermen

Door: Olaf Knook Algemeen

SINT-MAARTENSDIJK/ZEELAND - Het bestuur van waterschap Scheldestromen stelt voor om 4,5 miljoen euro extra te besteden aan de veiligheid op wegen die onder het beheer van het waterschap vallen. Dit zijn meestal lokale wegen, zoals een polderweg. Een voorbeeld hiervan is de Oudelandseweg bij Sint-Maartensdijk. Het waterschap wil nog dit jaar de bermen van deze weg te versterken.

Waterschap Scheldestromen wil de verkeersveiligheid op de waterschapswegen bevorderen door extra financiële middelen beschikbaar te stellen. In de afgelopen jaren hebben ze een toename van schade aan wegverhardingen en wegbermen gezien. Dit is volgens het waterschap het gevolg van klimaatverandering (hitte en droogte) en de groeiende belasting door meer en zwaardere voertuigen. Tegelijkertijd ervaren ze een aanzienlijke stijging in de kosten.

Onderhoud en extra personeel

Het voorstel is om de genoemde problemen aan te pakken met een eenmalige financiële impuls van 4,5 miljoen euro. Van het totale bedrag wordt 2,4 miljoen euro besteed aan klein onderhoud, zoals verhardingen en bermen. Een bedrag van 1,2 miljoen euro wordt gereserveerd voor uitgebreid onderzoek naar verhardingen vanwege schade door droogte en hitte.

Daarnaast wordt 400 duizend euro apart gezet om in te spelen op mogelijkheden die zich voordoen vanuit externe partijen. Tot 2027 wordt 500 duizend euro gereserveerd voor het inhuren van extra personeel. De specifieke uitwerking en exacte planning van de te nemen maatregelen zullen worden bepaald zodra er een positief besluit is genomen over het beschikbaar stellen van extra middelen.

Bermschade

Het groeiende verkeer en de toenemende omvang van landbouwvoertuigen leiden tot een stijging van het aantal passeerbewegingen op de waterschapswegen. Dat resulteert in meer schade aan de bermen. Deze financiële impuls stelt het waterschap ook in staat om de bermen in goede staat te houden. In 2024 geldt dit specifiek voor de bermen van de Oudelandseweg nabij Sint-Maartensdijk.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief