Het project in Oud-Vossemeer kost 3,2 miljoen euro.
Het project in Oud-Vossemeer kost 3,2 miljoen euro. Foto ter illustratie: Waterschap Scheldestromen

Waterschap bouwt nieuw gemaal aan Zoetendijk in Oud-Vossemeer

Door: Olaf Knook Algemeen

OUD-VOSSEMEER - Het waterschap Scheldestromen begint deze maand met de bouw van een nieuw gemaal aan de Zoetendijk in Oud-Vossemeer. Dit gemaal is bedoeld om het bestaande pompstation aan de Kadijk in Poortvliet te ontlasten. Het station moet nu te veel water verwerken. Hierdoor kan het water op lage percelen in de Weihoek niet snel genoeg worden afgevoerd. Het hele project kost ongeveer 3,2 miljoen euro. 

Dit nieuwe gemaal in Oud-Vossemeer valt samen met de bouw van een gemaal aan de Spanjaardsweg in Philippine. In dit project wordt ook een verbinding met de Angelinapolder voorzien en nabijgelegen waterwegen worden verbreed. De geschatte kosten van het project in Philippine bedragen ongeveer 2,3 miljoen euro.  Voor beide gemalen wordt een financiële bijdrage van 1.278.000 euro verstrekt vanuit de tijdelijke impulsregeling klimaatadaptatie.

‘Klaarmaken voor de toekomst’

Wim van Gorstel, portefeuillehouder, zegt: “Het waterschap bouwt deze nieuwe gemalen om het watersysteem klaar te maken voor de toekomst en om te zorgen voor extra capaciteit voor de waterafvoer. Deze maatregelen dragen bij aan onze doelen zoals vastgesteld in de Kaderrichtlijn Water (KRW), Waterbeheer 21e eeuw (WB21) en het Gewenst Grond- en Oppervlaktewater regime (GGOR).”

Eind 2024

In Oud-Vossemeer verbreedt het waterschap ook de waterwegen naar het gemaal en herstelt het de omliggende oevers. Daarnaast worden er twee leidingen onder de Zoetendijk geplaatst. Voor dit project is een subsidie van 994.000 euro beschikbaar gesteld. De werkzaamheden zullen binnenkort van start gaan. Eerst wordt begonnen met het verbreden van de waterwegen, waarna de bouw van het gemaal zal volgen. Het nieuwe gemaal is naar verwachting eind 2024 klaar.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief