De zes vrijwilligers in het bos van Sint-Annaland.
De zes vrijwilligers in het bos van Sint-Annaland. Foto: Rien Burgers

Deze vrijwilligers geven honderden bomen in Sint-Annaland een tweede kans

Door: Olaf Knook Algemeen

SINT-ANNALAND - Vrijwilligers hebben woensdag 14 februari meer dan 400 boompjes gered uit het Stallands bos. Voor de eerste keer hield MeerBomenNu een oogstdag op Tholen. Tijdens zo’n dag worden zaailingen verplaatst of uitgedeeld aan mensen, zodat ze elders een tweede kans krijgen om beter te groeien.

Ingeborg Plugge stond al om 9.00 uur met een schep in haar hand in het Stallands bos. De 37-jarige uit Stavenisse leidde de oogstdag. Gelukkig was ze niet alleen. “We waren met zes vrijwilligers. Mijn vriend was er ook, maar hij was bezig met het opruimen van afval rond het bos. Hij had een ander taakje”, zegt ze lachend. Plugge is vrijwilliger bij MeerBomenNu. Dat is een campagne van milieugroep Urgenda die jonge boompjes een tweede kans geeft.

‘Veel duurzamer’

“Een zaailing krijgt niet altijd een eerlijke kans om te groeien. Door hoge bomen in de buurt krijgen ze bijvoorbeeld te weinig licht. Daarom halen we ze uit de grond en planten we ze op andere plekken waar ze een betere kans hebben om wel aan te slaan. Dat is veel duurzamer”, legt ze uit.

Een groot deel van de jonge boompjes houden ze over. Deze zaailingen kunnen in kleine of grote aantallen worden afgehaald in het bos. De rest wordt gebracht naar de Bomenhub bij het gemeentehuis in Tholen. Er zijn meerdere partners betrokken bij de oogstdag.

Tweede oogstdag

Vorig jaar is MeerBomenNu gestart met campagne voeren in de gemeente Tholen. De vrijwilligers hebben in het bos van Sint-Annaland meer dan 400 boompjes gered. Op zaterdag 24 februari wordt een tweede oogstdag gehouden.

Van 9.00 tot 12.00 uur zijn de vrijwilligers actief op landschapscamping Kruytenburg in Poortvliet. Mensen mogen hier zelf de boompjes komen ophalen of komen helpen met ‘boompjes plukken’. De overige zaailingen worden teruggebracht naar de Bomenhub. Wat er daarna nog overblijft, wordt uitgedeeld op 2 maart.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief