De vier speeltuinverenigingen en andere aanwezigen tijdens de overhandiging.
De vier speeltuinverenigingen en andere aanwezigen tijdens de overhandiging. Foto: Rien Burgers

Thoolse verenigingen ontvangen cheque voor inclusieve speeltuinen

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - Wethouder Corniel van Leeuwen heeft deze week aan vier speeltuinverenigingen op Tholen een cheque overhandigd. Elke vereniging ontvangt een bedrag van 25.000 euro. Hiermee kunnen ze hun speeltuinen ‘inclusief’ maken, zodat alle kinderen kunnen genieten van het spelen.

De cheques zijn overhandigd aan De Speelkrael in Scherpenisse, De Vossetuin in Oud-Vossemeer, Vrij en Blij in Sint-Annaland en Buutvrij in Tholen. Tijdens de overhandiging in het gemeentehuis was ook Stichting Werkgroep Gehandicaptenbeleid Tholen aanwezig. De verenigingen werden verrast met een bedrag van in totaal 100.000 euro.

‘Zo kan samenspelen ontstaan’

“We vinden het als gemeente belangrijk dat alle kinderen samen kunnen spelen”, zegt de gemeente. “Iedereen moet het gevoel hebben dat je welkom bent en moet zich thuis kunnen voelen op de speelplek. Zo kan samenspelen ontstaan. Op dit moment is het zo dat kinderen met een beperking op veel speelplekken niet bij de speelelementen kunnen komen. Dit maakt het samenspelen lastig.”

De grotere speeltuinen in onze gemeente zijn getest op toegankelijkheid, bereikbaarheid en inclusief spelen. Dit is gebeurd in samenwerking met de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK), de Stichting Werkgroep Gehandicaptenbeleid Tholen en de lokale Speeltuinbende Tholen.

Reacties van de verenigingen

“Wat een gigabedrag hebben wij mogen ontvangen van de Gemeente Tholen. Dank je wel namens alle kinderen van Vossemeer”, zegt De Vossetuin. Ook Buutvrij is blij verrast: “Wat een mooi bedrag. Samen met eerdere opbrengst van Vrijmibotho komt daarmee de aanschaf van een prachtig speeltoestel voor rolstoelgebruikers dichterbij.”

Ook Vrij en Blij gaat het bedrag goed gebruiken: “Een ongeloofelijk mooi bedrag mogen ontvangen van de gemeente Tholen. Het bedrag is bedoeld om onze speeltuin aan te passen waar kan, voor kinderen met een beperking. Wij hopen er veel kinderen blij mee te kunnen maken.”

Ook plannen voor andere speelplekken

De gemeente streeft ernaar om ook de grotere speelplekken in andere kernen aantrekkelijk te maken voor alle kinderen. Bovendien zijn het afgelopen jaar alle 44 kleinere speelplekken onderzocht door een extern bureau. In de loop van het jaar worden plannen ontwikkeld voor zowel de grotere als de kleinere speelplekken.

Tholen investeert steeds meer in nieuwe speeltoestellen in de gemeente. In november werd bijvoorbeeld aangekondigd dat Oud-Vossemeer een nieuwe speel- en beweegroute krijgt. Deze route verbindt alle Vosmeerse speellocaties met elkaar en is te volgen door een afbeelding van een vosje op de stoepen.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief