De perenboomgaard aan de Luchtenburgseweg.
De perenboomgaard aan de Luchtenburgseweg. Foto: Gemeente Tholen

Thoolse perenboomgaard wordt tijdelijk een groene ontmoetingsplek

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - De perenboomgaard aan de Luchtenburgseweg wordt omgetoverd tot een groene ontmoetingsplek. Met steun van het Stimuleringsfonds Samenleven stelt de gemeente 20.000 euro beschikbaar aan Natuurvereniging Tholen voor dit plan. De scholen en buurtbewoners worden bij het project betrokken.

Het voedselbosproject aan de Luchtenburgseweg werd eind 2023 afgekeurd. Hierna heeft de gemeente een nieuw plan opgesteld in samenspraak met de Natuurouderwerkgroep en de Natuurvereniging Tholen. De natuurvereniging heeft dit plan verder uitgewerkt en een verzoek ingediend bij de gemeente om ondersteuning te bieden bij de uitvoering ervan.

Tijdelijk gebruik

De perenboomgaard beslaat ongeveer 10.000 vierkante meter en was door de gemeente aangekocht met het oog op toekomstige woningbouwuitbreiding. Maar de gemeente heeft de grond nog niet nodig voor dit doel. Daarom wordt het terrein tijdelijk omgevormd tot een groene ontmoetingsplek.

Speelplek en moestuinen

De wensen van de buurtbewoners zijn meegenomen in het plan. De meeste perenbomen op het terrein blijven behouden. Toch worden er ook bomen verwijderd om plaats te maken voor nieuwe struiken, speeltoestellen. kruidenrijk gras en schoolmoestuinen. Daarnaast wordt er een halfverhard pad van kleischelpen aangelegd.

De centrale ingang van de ontmoetingsplek wordt rolstoelvriendelijk gemaakt met een picknicktafel. Om variatie in hoogte te creëren, zal er grond worden afgegraven. De afgegraven grond op het terrein blijft in de vorm van een grondwal die ook dienst doet als speelaanleiding.

Ondersteuning

De gemeente Tholen ondersteunt het initiatief eenmalig door materiaal beschikbaar te stellen, zoals compost, houtsnippers, boomstammen, een grote picknickbank en afvalbak. Daarnaast maait de gemeente enkele keren per jaar het gras(wandel)pad rondom en door de boomgaard. Ook nemen ze het beheer van de elzenhaag op zich.

Alle verdere onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd door de vrijwilligers van de natuurvereniging en anderen die zich hiervoor willen inzetten.

Planning

De eerste werkzaamheden, zoals het snoeien en rooien van bomen, gaan begin maart van start. Naar verwachting worden in de zomer de schoolmoestuinen en de verharding bij de ingang aangelegd. Het aanplanten van nieuwe bomen en struiken vindt plaats in de winterperiode.

Inloopavond

Donderdagavond 29 februari is er van 18.00 tot 20.00 uur een inloopavond in het gemeentehuis van Tholen. Tijdens deze avond kunnen geïnteresseerden het plan komen bekijken, erop reageren en vragen stellen. Ook worden mensen uitgenodigd om zich aan te melden als vrijwilliger voor hulp bij de aanleg en het beheer van het terrein.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief