Afbeelding
Foto: Remco Weterings

Wind op de dijk blijkt ook bij het 75-jarige jubileum van de Ronde van Oud-Vossemeer de scherprechter

Door: Remco Weterings Algemeen

OUD-VOSSEMEER - Met meer dan tweehonderd deelnemers kan de organisatie van de jubilerende Ronde van Oud-Vossemeer terugkijken op een succesvolle dag wielrennen. Voorzitter van het organiserende comité, Ivo Slokkers, is trots op de meer dan veertig vrijwilligers die de ronde in Oud-Vossemeer mogelijk maken. “Natuurlijk mogen we ook de vele sponsoren van deze dag niet vergeten.” Dat de Ronde van Oud-Vossemeer ook bij renners een geliefde koers is, blijkt wel wanneer er een blik wordt geworpen op de deelnemerslijsten. Oud-winnaars komen graag terug naar Oud-Vossemeer om hun geliefde sport te beoefenen. Elk jaar komt er een mooi deelnemersveld naar de openingswedstrijd van het Zeeuwse wielerseizoen.

Het wielercomité van Oud-Vossemeer is opgericht in 1948. Een simpele rekensom leert dat de 75ste ronde eigenlijk al twee jaar geleden verreden had moeten worden. In het 77-jarige bestaan van het wielercomité is de wedstrijd twee keer niet doorgegaan, met de watersnoodramp in 1953 en met de coronapandemie in 2020. Dat Oud-Vossemeer trouw kan leunen op zijn vrijwilligers blijkt wel bij de start van de Elite. De eer was hier aan Rien Wessels om het startschot te geven. Wessels is namelijk precies 50 jaar lid van het wielercomité. Eerst in de rol van secretaris en tot een jaar of 5-6 geleden als penningmeester.

“Ivo Slokkers - In Oud-Vossemeer wint nooit een pannenkoek.”

De tekst gaat verder onder de foto


Wielerronde van Oud-Vossemeer - Foto: Remco Weterings

Nieuwelingen 

Het was de eer aan de categorie der Nieuwelingen om de wielerdag te openen. Na een strijd over 40 kilometer bleef het peloton hier lang bij elkaar, maar uiteindelijk wist een renner weg te komen die bij de finish een mooie strijd kon leveren. Hier wist Koen Sonnemans de overwinning te pakken voor Delano Heeren en Pieter Westbroek.

Publiek

Hoe later het op de dag werd, hoe drukker het op straat in Oud-Vossemeer werd. Met het doorbreken van het zonnetje werden vanuit achtertuinen en garageboxen de tuinstoelen en statafels naar de voorkant van de woningen gehaald, om zo onder het genot van een hapje en een drankje te kunnen genieten van het wielerspektakel. Wie niet in de gelegenheid was om af te reizen naar Oud-Vossemeer kon de wedstrijd volgen via een livestream op YouTube.

“Ivo Slokkers - Dit evenement is uniek op Tholen, we zetten hiermee een mooi visitekaartje neer voor het wielrennen op het Eiland Tholen.”

Na de nieuwelingen was het de beurt aan de Junioren om hun kunstje te laten zien over het asfalt en de klinkers. Na de finish werd er bij de meeste categorieën flink geklaagd over de kwaliteit van deze klinkers. “Er zijn stukken van Parijs-Roubaix die er beter bijliggen,” aldus één van de deelnemers. Bij de junioren ging de overwinning naar Martijn Braspenning, gevolgd door Niels Hanegraaf en Luca van der Veken.

Dameswielrennen

De populariteit van het dameswielrennen in Nederland neemt de afgelopen jaren alleen maar toe, mede door de prestaties die de dames in het internationale veld neerzetten. Oud-Vossemeer organiseert al jaren trouw een dameskoers. Aan de start hebben dan ook al rensters gestaan die inmiddels tot de internationale top behoren of behoorden. Vandaag kwam Yonna van Dam als eerste over de meet in de Dorpsweg, gevolgd door Nienke Dullemond en Melissa Hofman.

De tekst gaat verder onder de foto


Wielerronde van Oud-Vossemeer  - Foto: Remco Weterings

De dag werd afgesloten door de eliterenners. Meer dan 80 renners stonden aan het vertrek. Het duurde lang voordat de slag in deze categorie viel. Iets voorbij halfkoers slaagden tien vluchters erin om het gat te slaan op het peloton. Een paar rondes voor het einde wist Roy Hoogendoorn los te komen van deze groep en uiteindelijk met de overwinning ervandoor te gaan. Achter hem eindigde, net als vorig jaar, Klaas Meekma. De derde plaats was voor de ploeggenoot van winnaar Hoogendoorn, Casper van der Woude.

Tour de France

Zaterdag 29 juni organiseert het wielercomité in het hart van het dorp hun grote jubileumfeest. Deze datum is bewust gekozen, zo vertelt Slokkers. Die dag is ook de start van de Tour de France. Het dorp wordt helemaal omgetoverd in Franse sfeer en het publiek kan de start op een groot scherm volgen. Verder zullen er de hele dag mooie activiteiten zijn voor jong en oud. “Het wordt een feest voor de hele Vosmeerse gemeenschap en de andere kernen van het eiland,” zo sluit Slokkers af.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief