Eén van de deelnemers krijgt uitleg over de kinlift.
Eén van de deelnemers krijgt uitleg over de kinlift. Foto: Remco Weterings

Thoolse zwembaden krijgen zwemtest: ‘Een ongeluk zit in een klein hoekje’

Door: Remco Weterings Algemeen

THOLEN - Wie komende zomer plezier gaat maken in één van de twee Thoolse zwembaden hoeft zich geen zorgen te maken over zijn veiligheid. Zaterdagmorgen stonden meer dan veertig personeelsleden en vrijwilligers in alle vroegte klaar voor de jaarlijkse zwemtest. En daarbij bleven de deelnemers niet droog. 

De zwemtest is dit jaar anders opgezet dan voorgaande jaren, zo vertelt José van Dalen, hoofd badjuffrouw van De Spetter. Voorgaande jaren brachten ze de groep zelf alle vaardigheden bij. Dit jaar krijgen ze hierbij hulp van de Reddingsbrigade uit Hardinxveld-Giessendam en de Thoolse EHBO-vereniging.

“Om helemaal realistisch te kunnen oefenen hebben we dit jaar ook enkele Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers (LOTUS) slachtoffers. Beide partijen waren superenthousiast toen we ze vroegen om te helpen bij deze dag.” In het water wordt geoefend met een pop en niet met een echt slachtoffer. Ook enkele EHBO-vaardigheden worden getraind op een pop.

Zwemmend Redden voor Zwembaden

Drie leden van de reddingsbrigade zijn zaterdagmorgen in alle vroegte vanuit Hardinxveld-Giessendam afgereisd naar Zeeland om de deelnemers hun vaardigheden op peil te brengen. Aan het einde van de dag hopen ze alle deelnemers te kunnen voorzien van het diploma Zwemmend Redden voor Zwembaden. Een verplichting voor iedereen die komend zwemseizoen langs één van de zwembaden staat om toezicht te houden, zo vertelt de reddingsbrigade.

Voor de reddingsbrigade is Zeeland geen onbekend gebied. Een deel van de ruim 200 leden is al sinds de jaren 80 betrokken bij de strandbewaking op het Banjaardstrand tussen Kamperland en Vrouwenpolder. “We komen dus graag in Zeeland.”

Tekst gaat verder onder de foto.


Zwemtest Tholen - Remco Weterings

Oefenen op het droge

Voor de groep het water in ging werd er eerst op het droge geoefend om alle vervoersgrepen nog eens goed door te nemen. Vervolgens moesten de deelnemers zelf te water om de opgedane kennis in het water te laten zien. “In het water is het toch allemaal net wat anders dan tijdens het oefenen op het droge.” Op het diepste gedeelte van het Thoolse zwembad, op 3.80 meter, moesten de cursisten ook een pop opduiken en veilig aan de kant brengen.

Voor sommige deelnemers was dit nog een flinke uitdaging. Van de EHBO’ers kregen de cursisten uitleg over hoe te handelen bij medische noodsituaties. De casuïstieken zoals het behandelen van een snijwond en eerste hulp bij een valpartij waren bewust gekozen. “Dit zijn echt typische zaken die je tijdens eens normale dag in het zwembad ook tegen kunt komen”, zo zegt één van de aanwezige EHBO’ers.

Teambuilding

De ochtend bestaat niet alleen maar uit serieus trainen. Het is ook gelijk een stukje teambuilding en bijpraten met elkaar voor het nieuwe seizoen. Veel van de aanwezigen zijn al jaren betrokken bij één van de zwembaden, een hechte groep vrijwilligers. En dat blijkt ook wel tijdens de koffiepauze. Er wordt onder het genot van iets lekkers veel met elkaar gelachen.

Waar het de afgelopen jaren tijdens de zwemtest altijd slecht weer was, hadden de deelnemers deze dag met de zon een mooie ochtend. Zwembad Haestinge in Sint-Maartensdijk en De Spetter in Tholen zijn vanaf 6 mei tot en met 30 september open voor bezoekers. Tijdens de zwemtest was het water van De Spetter al een aangename 24 graden. Ook dat is voor de opening van het zwembad een fijne temperatuur, zo zegt José.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief