Mannenkoor Rehoboth - in de beginjaren
Mannenkoor Rehoboth - in de beginjaren Foto: onbekend, verkregen via Kees Bout

Christelijk Thools mannenkoor Rehoboth bestaat 50 jaar

Door: Redactie Cultuur

THOLEN - Het Christelijk Thools mannenkoor Rehoboth bestaat bijna 50 jaar. Een bijzondere mijlpaal, zeker ook omdat het mannenkoor tot op de dag van vandaag een lid in het midden heeft van het eerste uur. Uniek ook omdat het koor na een aantal jaren van krimp weer gestaag groeit. En tijdens de jubileumzangavond op 30 september verdubbelt het koor ook nog eens in aantal. “Uniek dat er zoveel leden hebben opgegeven om tijdens de jubileumzangavond met ons mee te zingen.”

Het mannenkoor kent een prominente plaats in de Thoolse samenleving. Naast zangavonden in de eigen Rehobothkerk, gevestigd aan de Ds. G.H. Kerstenstraat, zingt het mannenkoor onder andere jaarlijks in Zorgcentrum Ten Anker, een van de hoogtepunten in het jaarlijkse zangseizoen. De leden van het mannenkoor komen vanuit alle kernen van Tholen en verder, zoals ‘s-Gravenpolder, op de zaterdagavond naar de repetitie in Tholen.

1973-2023
Het koor kent vanaf de oprichtingsdatum op 22 september 1973 een rijke geschiedenis. Bekende Tholenaren als Siem Baaij en Kees Deurloo vormden in de eerste jaren het bestuur. De eerste jaren stond het koor onder leiding van dirigent Burger. En in 1977 nam de bekende dirigent Rijk J. Rijkse uit Krabbendijke het dirigentschap over. In de periode van Rijkse is het koor gegroeid, is een eerste LP uitgegeven en verscheen de eerste uitgave van het Koornieuws. Dit koorblad verschijnt nog steeds vier keer per jaar met informatie over het reilen en zeilen van het koor, verslagen van zangavonden en informatie over het koor.

Unieke koorklank
Naast Burger en Rijkse hebben ook de dirigenten Kees van der Steenhoven, Bram Bout, Cees ‘t Jonk en Marien Stouten het koor gedirigeerd. Allen spraken regelmatig hun bewondering uit over het snelle studietempo en de bijzondere koorklank van het mannenkoor. De koorklank is te horen op de diverse LP’s en CD’s die in de achterliggende jaren zijn uitgegeven en hebben geleid tot unieke samenwerkingen met onder andere de Rehoboth-koren (Geldermalsen, Klaaswaal, Tholen) en Urker koren. Het mannenkoor staat nu onder muzikale leiding van Job Oostdijk en wordt op het orgel begeleid door Leen Heijboer.

Jubileumzangavond
Op zaterdagavond 30 september organiseert het jubilerende mannenkoor een zangavond, waarbij onder andere ook gezongen wordt met oud-leden. Het koor verdubbelt deze dag in het aantal leden. De zangavond wordt gehouden in de Rehoboth-kerk aan de Ds. G.H. Kerstenstraat in Tholen. Ensemble Ars Musica, onder leiding van Paul Heijboer, zal ook medewerking verlenen aan deze avond. Oud-organist en oud-dirigent Bram Bout zal deze avond de piano bespelen. De jubileumzangavond begint om 19.30 uur. Tijdens de zangavond zal een collecte worden gehouden. Van 20 tot 21 oktober hoopt het mannenkoor voor een jubileumreisje af te reizen naar Alkmaar, Urk en Kampen voor een zangmiddag en -avond voor het goede doel.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief