Het Bevrijdingsfestival Zeeland 2019 in Vlissingen.
Het Bevrijdingsfestival Zeeland 2019 in Vlissingen. Foto: Lex de Meester

Tholen opgenomen in herdenkingslijst voor meerdaagse Vrijheidsboulevards

Door: Olaf Knook Cultuur

THOLEN - Tholen staat op de lijst voor de Vrijheidsboulevards die vanaf volgend jaar mogelijk door Zeeland trekken. In 2024 en 2025 vieren we in Nederland dat het 80 jaar geleden is dat we bevrijd zijn van de Duitsers. De Vrijheidsboulevards, die meerdere dagen zullen duren en langs verschillende regio’s gaan, herdenken en vieren het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De provincie Zeeland heeft grote plannen voor het vieren van 80 jaar vrijheid in Nederland, dat begint in september 2024. Ze hebben een nieuwe stichting opgericht genaamd ‘80 jaar Vrijheid Zeeland’ om verschillende activiteiten te organiseren. Deze stichting moet de activiteiten in Zeeland ontwikkelen. De provincie zal niet betrokken zijn bij de organisatie hiervan.

Reizende Vrijheidsboulevards

Een van de plannen is de ‘Reizende Vrijheidsboulevards’, zoals ze voorlopig heten. Deze boulevards trekken door zes regio’s en duren 2 tot 3 dagen. Elke boulevard bestaat uit vaste onderdelen en wordt aangevuld met lokale accenten van bevrijdings- en erfgoedorganisaties. Dit moet georganiseerd worden in samenwerking met herdenkingscomités, musea en onderwijsinstellingen.

De exacte locaties moeten nog worden bepaald, maar de voorlopige regio’s op het programma zijn wel bekend. De eerste meerdaagse boulevard staat gepland voor september 2024 in Oost Zeeuws-Vlaanderen, gevolgd door West Zeeuws-Vlaanderen, West-Brabant, de regio Tholen en de Bevelanden, Walcheren, en de laatste in mei 2025 op Schouwen-Duiveland. Tijdens de boulevards wordt gedacht aan de lokale geschiedenis en het bredere verhaal van Zeeland en West-Europa.

Bevrijdingsfestival Zeeland

Op de openingsdag van elke boulevard zal een documentaire worden vertoond, als die op tijd klaar is. Voordat de boulevards beginnen, worden er in de betreffende regio’s educatieve activiteiten georganiseerd voor basis- en voortgezet onderwijs, evenals dialoogavonden en debatten. De ambitie is om de reeks van reizende vrijheidsboulevards af te sluiten tijdens het Bevrijdingsfestival Zeeland op 5 mei 2025.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief