Wijnand Lammers neemt de prijs in ontvangst.
Wijnand Lammers neemt de prijs in ontvangst. Foto: Vincent Riemersma

Wijnand uit Tholen wint Martine Vonk-prijs vanwege inzet voor natuurgebied

Door: Olaf Knook Cultuur

THOLEN - Wijnand Lammers uit Tholen heeft de Martine Vonk-prijs van 2023 gewonnen. Dat werd op zaterdag 21 oktober bekendgemaakt tijdens GroenGelovig, een event over duurzaamheid georganiseerd door hulporganisatie Tearfund. Lammers krijgt deze titel vanwege zijn inzet voor een natuurgebied bij Tholen. De prijs is een kunstwerk van Gerdien van Delft.

Lammers zet zich sinds 2010 in voor Schor Alteklein, een stuk buitendijks gebied van 3,8 hectare bij Tholen. Toen hij naar de stad verhuisde, was dit gebied verwaarloosd. Dankzij zijn inzet voor dit gebied groeien er nu honderden orchideeën en leven er bijzondere vlinders en andere insecten.

De prijsuitreiking in de Basiliek van Veenendaal trok dit jaar meer dan duizend bezoekers, een recordaantal. De jury laat in haar rapport weten: “Wijnand ziet de schoonheid van de natuur en committeert zich daaraan vanuit zijn geloof, met belangeloze trouw en toewijding aan een klein stukje aarde. Dat onderscheidt hem.”

‘Een grote eer’

De 55-jarige Lammers is erg dankbaar en blij met de erkenning. Hij deelt de prijs graag met verschillende organisaties en vrijwilligers die hem hebben geholpen, zoals Natuurvereniging Tholen, Stichting Landschapsbeheer Zeeland, Natuurouders, de vrijwilligers van A Rocha Zeeland en leden van de Emmaüskerk te Bergen op Zoom. 

Hij vertelt: “Zonder hen had ik dit werk niet kunnen doen. De prijs zie ik als erkenning voor onze gezamenlijke inzet. Het is een grote eer, en toen ik hoorde dat ik gewonnen had, dacht ik: waarom ik? Er zijn zoveel mensen die met goede dingen bezig zijn. Ik hoop dat door deze prijs mensen zien dat het mogelijk is om te werken aan natuurherstel, ook in deze tijd van milieuproblemen. Dat het andere mensen stimuleert om zich ook in te zetten.”

Aanmoedigingsprijs

De Martine Vonk-prijs is een aanmoedigingsprijs voor een persoon of organisatie die op een bijzondere en innovatieve manier bijdraagt aan het zorgvuldig omgaan met de natuur. Deze prijs heeft als doel mensen te inspireren om stappen te zetten naar een eerlijke en groene wereld. Martine Vonk was een milieudeskundige die zich onvermoeibaar inzette voor christelijk-ecologisch denken en handelen. Ze overleed op 45-jarige leeftijd in 2019.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief