Tholenaren gaan volgend jaar iets meer betalen.
Tholenaren gaan volgend jaar iets meer betalen. Foto: Tom via Pixabay
BEGROTING 2024

Dit moet je volgend jaar betalen aan de gemeente Tholen

Door: Olaf Knook Economie

THOLEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft gisteren de begroting voor het jaar 2024 gepresenteerd. Dit betekent dat we nu al weten wat inwoners volgend jaar kunnen verwachten in hun portemonnee. De gemeente Tholen blijft zich inzetten om haar positie als een van de goedkoopste gemeenten in Nederland te handhaven.

Het beleid met betrekking tot woningkosten draagt bij aan de voortdurende positie van Tholen als een van de meest betaalbare gemeenten in Nederland. Volgens de Atlas van de lokale lasten 2023 van het COELO staat Tholen nu op de 34e plaats, een verbetering ten opzichte van vorig jaar toen ze op de 39e plaats stond. Het doel van de gemeente is om in de top 50 te blijven.

Onder het landelijke gemiddelde

Als je in een huishouden woont die uit twee of meer personen bestaat, kun je een stijging van 2,9 procent in je uitgaven verwachten. Dit komt neer op 825 euro. Voor huishoudens die bestaan uit één persoon zal de stijging 2,5 procent zijn, wat betekent dat je neerkomt op 733 euro.

In beide gevallen zijn deze bedragen meer dan honderd euro lager dan het landelijke gemiddelde voor gemeentelijke belastingen in 2023.  De bedragen gelden alleen voor huishoudens die een huis bezitten, dus niet voor mensen die in huurwoningen wonen.

Nieuw belastingstelsel

In Tholen zal de afvalstoffenheffing met ongeveer 6,9 procent stijgen. De rioolheffing gaat met een paar euro omhoog, terwijl de onroerendezaakbelasting (OZB) voor 2024 hetzelfde blijft op 319 euro. In de komende jaren zal de OZB echter geleidelijk stijgen.

Tholen streeft naar een duurzame toekomst om ervoor te zorgen dat niemand meer dan 100 kilogram afval per jaar produceert. Hiervoor zal de gemeente vanaf 2024 een nieuw vast tarief invoeren dat inwoners aanmoedigt om minder afval te produceren. Huishoudens betalen dan een vast bedrag variërend tussen de 207 en 251 euro per jaar. Deze bedragen zijn inclusief de kosten voor het plaatsen van ondergrondse containers voor luiers.

Totale opbrengst

Het tarief voor de hondenbelasting zal jaarlijks met 25 procent worden verlaagd tot en met 2025, waardoor de hondenbelasting vanaf dat jaar volledig verdwijnt. Voor toeristen blijft het tarief voor land- en watertoeristenbelasting in 2024 onveranderd op 1,00 euro per persoon per overnachting.

De geraamde baten voor 2024 met betrekking tot lokale heffingen worden geschat op bijna 14 miljoen euro. De gemeentelijke en waterschapsbelastingen zullen worden geïnd en beheerd door de gemeenschappelijke regeling (GR) SaBeWa Zeeland.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief