De gemiddelde verkoopprijs van een Zeeuwse woning was begin dit jaar 336.317 euro.
De gemiddelde verkoopprijs van een Zeeuwse woning was begin dit jaar 336.317 euro. Foto: Wesley van der Linde

Zeeuwse koopwoningen weer duurder, maar prijzen stijgen minder hard

Door: Olaf Knook Economie

ZEELAND - De prijzen van bestaande koopwoningen in Zeeland zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,7 gestegen. Dat ligt duidelijk lager dan het landelijk gemiddelde (3,8 procent). De laatste keer dat de Zeeuwse huizenprijzen zo hard stegen was begin 2023. Dit blijkt uit nieuwe gegevens van het CBS en het Kadaster.

In het eerste kwartaal van 2024 waren de prijzen van bestaande koopwoningen in heel Nederland hoger dan een jaar eerder. De stijging was met 5,7 procent het grootst in Utrecht. In Noord-Brabant waren de huizen bijna 4 procent duurder, gelijk aan het landelijk gemiddelde. De laagste stijging was in Zeeland met 1,7 procent. Op Utrecht was het aantal verkochte woningen in alle provincies ook hoger.

Gemiddelde verkoopprijs

De gemiddelde verkoopprijs van een Zeeuwse woning was begin dit jaar 336.317 euro. Dat is een ton lager dan het gemiddelde. De gemiddelde prijs van alle verkochte woningen in januari, februari en maart was 432.061 euro. Eind 2023 bedroeg de gemiddelde verkoopprijs van een woning in Zeeland nog 329.414 euro.

Prijsstijging per woningtype

In het eerste kwartaal waren de prijzen van alle woningtypen in Nederland hoger dan een jaar eerder. De grootste prijsstijging was te zien bij tussenwoningen, met 5,4 procent, terwijl vrijstaande woningen een kleinere stijging van 0,5 procent hadden. Wat betreft het aantal woningtransacties was de grootste stijging te zien bij appartementen, met 26,7 procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2023. Bij tussenwoningen daalde het aantal transacties echter met 0,2 procent.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief