Een eerdere pruimactie op het strandje Stavenisse
Een eerdere pruimactie op het strandje Stavenisse Foto: Nationaal Park Oosterschelde

Zeeuwse basisscholen ruimen strandjes op voor broedende plevieren

Door: Redactie Ingezonden

STAVENISSE - De komende weken helpen Zeeuwse basisschoolklassen met het schoonmaken van de Oosterscheldestrandjes bij Zierikzee, Stavenisse, Kattendijke en Wilhelminadorp voor het aankomende broedseizoen. Nationaal Park Oosterschelde organiseert deze opruimactie met meerdere partners om de plevieren te verwelkomen op schone strandjes en dijken in hun broedgebied.

‘Onze’ bontbekplevieren en strandplevieren overwinteren vooral in Frankrijk en Spanje en komen daarna terug naar Nederland om hier te broeden. Afgelopen jaren heeft Nationaal Park Oosterschelde samen met diverse partners en vrijwilligers de nesten van kustbroedvogels op de dijken en strandjes langs de Oosterschelde in kaart gebracht. Vorig jaar werden ruim 200 nesten aangetroffen, met name van bontbekplevieren, strandplevieren en scholeksters. 

Delta van groot belang

Onze delta is van groot belang voor broedende bontbekplevieren en strandplevieren. Zo broedt maar liefst 80 procent van de Nederlandse populatie strandplevieren in onze delta. Komend broedseizoen zullen de vrijwilligers weer de nesten op de dijken en strandjes monitoren.

Waar nodig wordt tijdelijk een stukje strand of dijk afgesloten in overleg met de terreinbeheerders en betrokkenen. Ook wordt op diverse plaatsen publieksexcursies georganiseerd voor omwonenden om op gepaste afstand meer te leren over deze prachtige Zeeuwse icoonsoorten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief