Stavenisse vanuit de lucht
Stavenisse vanuit de lucht Foto: Jordy Media

Stavenisse 425 jaar oud en nog even vief

Door: Redactie Ingezonden

STAVENISSE - Weet je, Stavenisse bestaat dit jaar al 425 jaar! Dat is best wel een tijd, toch? Interessant om te bedenken dat het eiland Stavenisse al in 1206 werd genoemd, lang voordat ik hier was. Nog steeds weet niemand zeker waar de naam vandaan komt.

‘Stavenisse’ suggereert ‘uitstekend land in water’, waarbij ‘stave’ zowel naar een persoon als naar een paal of staf kan verwijzen, wat mogelijk wijst op de langgerekte vorm van het land. Hoe dan ook, we kennen hier een hele geschiedenis van inpoldering. Onze polder is al in 1599 bedijkt en later in de 17e eeuw flink uitgebreid, waardoor we het Stavenisse hebben zoals we het nu kennen, met al die aangrenzende gebieden.

Historische dorp

Ons dorp heeft door de eeuwen heen veerkracht laten zien, denk maar aan de Watersnoodramp van ‘53. Met vereende krachten en hulp uit binnen- buitenland is Stavenisse toen weer herbouwd. Die Noorse houten huizen en het monument met het zeemonster herinneren ons daar nog aan. En nu? Kijk eens om je heen, Stavenisse is een mix van oud en nieuw, met een levendige haven, campings, zomerhuisjes en mooie plekjes zoals het Diepe Gat en de Geulse Weel. Een plezierige woonomgeving, ook door de gemeenschapszin. Echt een bijzonder dorp toch?

Als trotse bewoners van dit historische dorp willen wij onze gemeenschap nog meer versterken en verbinden. Hoe? Door een jaar lang, samen met onze eigen inwoners, allerlei activiteiten te organiseren zoals een Zeeuwse middag, een bingoavond en een fotowedstrijd.

Bijdrage

Zo vergroten we onze onderlinge saamhorigheid nog meer en creëren we een inclusieve omgeving waarin alle inwoners van Stavenisse, van jong tot oud en van alle gezindten, zich thuis voelen. Wij nodigen je van harte uit om deel uit te maken van ons initiatief en samen met ons te werken aan een sterker en meer verbonden Stavenisse.

Alle kleine beetjes helpen, dus we hopen dat u een bijdrage kunt doen in geld, tijd of middelen zodat we onze doelstellingen kunnen bereiken en een positieve impact hebben op het leven van onze inwoners. Laten we samen bouwen aan een gemeenschap waarin iedereen zich thuis voelt. Namens Comité 425 jaar Stavenisse, Miriam Notten (alweer 3 jaar gelukkige inwoner van Stavenisse). Sponsor- en fondsenwerving: info@425jaarstavenisse.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief