De politie vond meerdere zakken met hennep in de kliko van de tuin van de 34-jarige vrouw.
De politie vond meerdere zakken met hennep in de kliko van de tuin van de 34-jarige vrouw. Foto ter illustratie: Politieteam Weerijs

Politie vindt bijna 5 kilo hennep in kliko, bewoonster (34) ‘wist van niks’

Door: Olaf Knook Politie

THOLEN/’S-HERTOGENBOSCH - Een 34-jarige vrouw is in hoger beroep opnieuw schuldig bevonden voor het in bezit hebben van bijna 5 kilogram hennep, ter waarde van ruim 16 duizend euro. De politie vond de hennep in een grote zwarte tas in de kliko van haar tuin op Tholen. Als straf moet ze nu 180 uur taakstraf uitvoeren.

Op 5 december 2022 had de politierechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant al besloten dat de vrouw schuldig was aan het bezit van de hennep en kreeg ze een taakstraf van 180 uur opgelegd. Ze was het hier niet mee eens en ging in hoger beroep.

Op donderdag 28 december 2023 heeft het gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch de uitspraak in hoger beroep openbaar gemaakt.

Sterke wietgeur

Volgens de aanklacht had de vrouw op 25 augustus 2022 bijna 5 kilo henneptoppen in haar bezit in de tuin van haar woning op Tholen.

De hennep zat in ‘big bags’ in een kliko in haar achtertuin. De kliko stond op een afgesloten plek en verspreidde volgens de politie een sterke wietgeur. In de kliko vonden ze een grote zwarte tas met verschillende zakken hennep.

Op het politiebureau werden de zakken gewogen en bleek het 4.804 gram te wegen.

‘Onrechtmatig bewijs’

In hoger beroep probeerde de verdediging van de 34-jarige vrouw haar vrij te pleiten.

Eerst werd aangevoerd dat het bewijs uitgesloten moest worden, omdat het binnentreden van de woning onrechtmatig zou zijn en de privacyrechten schond. Zonder dit bewijs zou er geen overtuigend bewijs zijn voor de beschuldiging.

Daarnaast werd betoogd dat er onvoldoende bewijs was dat de vrouw wist van de hennep in de kliko.

Bewoner aangehouden

Uit de processtukken bleek dat de politie de woning van de vrouw was binnengegaan om een medeverdachte, de bewoner van het huis, aan te houden voor een ander strafbaar feit. Uiteindelijk werd de vrouw veroordeeld voor de aanwezigheid van de hennep.

Het hof wees het hoger beroep af. De vrouw moet alsnog haar taakstraf van 180 uur uitvoeren.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief