Tholen gaat samenwerken met buurgemeenten.
Tholen gaat samenwerken met buurgemeenten. Foto: Mikhail Nilov

Tholen en buurgemeenten slaan handen ineen voor regionale Rekenkamer

Door: Olaf Knook Politiek

THOLEN - Tholen heeft samen met vier andere gemeenten voorgesteld om een Rekenkamer op te richten. De commissie - ‘een personele unie’ - wordt samengesteld met de gemeenten Borsele, Goes, Noord-Beveland en Reimerswaal. Het controleorgaan gaat onderzoeken of de gemeenten het geld verstandig, eerlijk en zorgvuldig hebben uitgegeven.

Volgens de nieuwe wet moet elke gemeente nu een rekenkamer hebben. Het idee hierachter is dat er een aparte groep mensen is die de financiën van de gemeente controleert, los van de gemeenteraad. Deze rekenkamer moet goed samenwerken met de gemeenteraad en onderzoek doen om de raad te helpen begrijpen wat er gebeurt. De gemeente Tholen werkt samen met andere gemeenten in Zeeland om deze rekenkamer op te zetten.

Maandelijkse vergoeding

De gemeenten zien meerdere voordelen aan het hebben van een ‘personele unie’. Het stelt de gemeente bijvoorbeeld in staat om schaalvoordelen te behalen, niet alleen op het gebied van organisatie en financiën, maar ook wat betreft de inhoud van de onderzoeken. Bovendien biedt het directe kansen om prestaties te vergelijken tussen de verschillende gemeenten. Daarnaast kan de brede ervaring die de regionale rekenkamer opdoet, worden toegepast in andere onderzoeken.

De Rekenkamer zal uit vijf leden bestaan. Alle leden van de commissie ontvangen een vergoeding voor hun werk. De voorzitter krijgt een vaste vergoeding van 350 euro per maand en de overige leden 250 euro. De samenwerkende gemeenten zijn van plan om van start te gaan met de Rekenkamer per 1 januari 2024.

Installatie van leden

Om mensen te selecteren voor deze functie, wordt een begeleidingsgroep opgericht. Deze groep zal bestaan uit één lid van de gemeenteraad van elke gemeente. Ze zullen worden ondersteund door twee griffiers en een externe expert die ervaring heeft met dit soort processen. Het voorstel voor de benoeming van de voorzitter en de leden van de Rekenkamer wordt aan de gemeenteraad voorgelegd voor goedkeuring. Als ze worden benoemd, zullen ze hun functie zes jaar lang vervullen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief