Geert Wilders is de winnaar van de verkiezingen.
Geert Wilders is de winnaar van de verkiezingen. Foto: Corine Roks
TWEEDE KAMERVERKIEZING

Welke kandidaten kregen de meeste stemmen op Tholen?

Door: Olaf Knook Politiek

THOLEN - De definitieve uitslag van de Tweede Kamerverkiezing is bekend en daarmee kunnen we de balans opmaken. Welke kandidaten wonnen de meeste stemmen op Tholen? En hoeveel stemmen heeft Tholenaar Geert Hogendoorn gekregen?

De PVV is de grote winnaar van de verkiezingen. Niet alleen in Nederland, maar ook in onze gemeente. Voor het eerst sinds 2010 is de SGP niet langer de grootste landelijke partij op Tholen. Het zal je dan ook niet verbazen dat Geert Wilders de meeste stemmen heeft gekregen bij de stembureaus. 4209 kiezers hebben op de Limburger gestemd. Dat is 92,8 procent van alle Thoolse stemmen op de PVV.

Bikker boven Timmermans

Chris Stoffer van de SGP staat op de tweede plaats met 3660 stemmen. De 47-jarige Harderwijker is sinds dit jaar fractievoorzitter van de politieke partij. Daarna volgen Pieter Omtzigt (CDA) met 1687 stemmen, Dilan Yesilgöz (VVD) met 1564 stemmen en Caroline van der Plas (BBB) met 811 stemmen.

Opvallend is dat Mirjam Bikker van de ChristenUnie meer Thoolse stemmen heeft gekregen dan Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA. De ChristenUnie krijgt 3 zetels in de Tweede Kamer, terwijl GL-PvdA er 25 krijgt.

Acht stemmen voor Geert

Ook Rob Jetten van D66 is minder populair op Tholen. Hij heeft minder stemmen gekregen dan Henri Bontenbal (CDA), Lilian Marijnissen (SP) en Thierry Baudet (FvD). Het aantal zetels voor de partijen van deze kandidaten is lager dan dat van D66 in Den Haag.

Geert Hogendoorn (JA21) uit Tholen heeft acht stemmen gekregen in zijn gemeente. Aangezien zijn partij slechts één zetel krijgt, lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat we hem in de landelijke politiek zullen zien.

Bekijk hieronder de 20 kandidaten met de meeste stemmen op Tholen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief