Zeilstra is sinds 2022 actief als burgercommissielid bij de gemeente Tholen.
Zeilstra is sinds 2022 actief als burgercommissielid bij de gemeente Tholen. Foto: PvdA Tholen

Zeilstra uit Stavenisse benoemd als Statenlid voor GroenLinks-PvdA

Door: Olaf Knook Politiek

THOLEN - Roy Zeilstra uit Stavenisse is benoemd als nieuw lid van de Provinciale Staten voor PvdA-GroenLinks, waarbij hij Anita Pijpelink opvolgt. Pijpelink heeft haar functie in het provinciaal bestuur van Zeeland neergelegd, omdat ze in november werd verkozen voor de Tweede Kamer.

Zeilstra is al sinds maart 2022 actief als burgercommissielid bij de gemeente Tholen. Zijn betrokkenheid bij de provinciale politiek begon in september 2023, toen hij commissielid economie werd voor de fractie GroenLinks-PvdA.

Tot 2027 geen verkiezingen

Vanaf deze maand heeft hij ook de positie van Provinciaal Statenlid bij de Provincie Zeeland op zich genomen. Naast zijn politieke betrokkenheid is Zeilstra werkzaam als docent geschiedenis.

De laatste Provinciale Statenverkiezingen waren afgelopen maart en de volgende verkiezingen zijn in 2027. Tot die tijd blijft Zeilstra lid van de Provinciale Staten.

Afscheid Pijpelink

Op vrijdag 15 december namen de Provinciale Staten afscheid van Anita Pijpelink. Tijdens de Statenverkiezingen afgelopen voorjaar leidde ze de gezamenlijke lijst van Partij van de Arbeid en GroenLinks. Pijpelink diende als Statenlid en voorzitter van de PvdA-fractie van 2015 tot 2019.

Van 2019 tot medio dit jaar bekleedde ze de positie van gedeputeerde in het dagelijks provinciebestuur. Na de laatste verkiezingen maakt Pijpelink geen deel meer uit van het college van Gedeputeerde Staten.

22e plek

Op de lijst van PvdA-GroenLinks stond ze op de 22e plek, waarbij de partij van Frans Timmermans 25 zetels behaalde bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen.




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief