Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Tholen respecteert ieders keuze, maar streeft naar hogere vaccinatiegraad

Door: Olaf Knook Politiek

THOLEN - De gemeente Tholen vindt het belangrijk dat mensen zelf kunnen kiezen of ze wel of niet een prik halen. “Maar we zijn wel van mening dat de hoogst mogelijke vaccinatiegraad nagestreefd moet worden”, aldus het college. Hiermee reageren ze op de lage prikgraad op Tholen. In alle Zeeuwse gemeenten ligt deze onder het streefpercentage van het RIVM. 

Het RIVM wil dat minstens 90 procent van de kinderen wordt gevaccineerd. Op Tholen is dat nu nog geen 65 procent. In heel Zeeland is het gemiddelde bijna 75 procent. De Zeeuwse gemeenten en de GGD vinden dat dit moet verbeteren.

‘Verder onderzoek nodig’

Het college is bekend met de lage vaccinatiegraad op Tholen en maakt zich hierover ook zorgen. “De dalende vaccinatiegraad is reden voor verder onderzoek.” De gemeente werkt samen met de GGD en het RIVM aan dit onderzoek. Het college respecteert de vrijheid van mensen om al dan niet te kiezen voor vaccinatie, maar streeft wel naar een zo hoog mogelijke prikgraad.

‘Verlies in vertrouwen’

De gemeente wijst naar de pandemie als mogelijke oorzaak van de lage vaccinatiegraad. “Jonge ouders zijn mogelijk minder positief gaan denken over vaccinaties. Dat bleek uit een peiling van het RIVM in 2022 in vergelijking met een peiling uit 2013. Ook Europees onderzoek toont aan dat het vertrouwen van burgers in vaccins en vaccinatie in meerdere landen is afgenomen. Mogelijk als gevolg van de coronapandemie.”

Als gevolg hiervan is ook het vertrouwen in de overheid verminderd. “Tijdens de coronaperiode zijn er nieuwe groepen ontstaan die principiële bezwaren hebben tegen vaccinatie. Dit vereist aanpassingen in de aanpak van het rijksvaccinatieprogramma.”

Vaccinatieprogramma

De GGD heeft de belangrijkste rol in het bevorderen van het vaccinatieprogramma voor de Zeeuwse gemeenten. Er worden jaarlijks diverse campagnes georganiseerd om het belang van vaccinatie te benadrukken. Bovendien wordt er gewerkt om vaccinaties zo toegankelijk mogelijk te maken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief